Forgotten Password

Comaen vacatures

Thuiswerken is al bijna het meest genoemde woord van 2020. Maar voor sommige mensen is thuiswerken erg lastig, zoals voor chemici en biologen die in een laboratorium werken.  Normaal worden in deze laboratoria medicijnen ontwikkeld, ook die voor de strijd tegen het nieuwe virus. Gelukkig heeft een Californische start up een oplossing bedacht, waardoor met de hulp van robotisering ook via de cloud nieuwe medicijnen kunnen worden getest. Het bedrijf, Strateos genaamd, verbindt namelijk chemische syntheselijnen met al bestaande robot laboratoria.

Hoe werken deze robot laboratoria precies?

Strateos heeft een faciliteit met daarin 4 robots. Deze robots kunnen in hun grote laboratoria verschillende experimenten doen voor verschillende klanten. Onder andere de R&D afdeling van het Amerikaanse leger maakt hier al gebruik van. Met de hulp van een intake kit geven onderzoekers aan welke tests de robots moeten doen. Bijvoorbeeld hoe bepaalde stoffen reageren op enzymen of uitzoeken wat de chemische eigenschappen van een mengsel zijn. De wetenschappers kunnen aangeven of ze een standaard workflow willen uitvoeren of dat ze zelf stap voor stap het experiment willen controleren.  Met behulp van deze robots en automatisering kunnen wetenschappers nu dus vanuit huis verschillende onderzoeken doen.

Koppeling met Artificial Intelligence

Om het robot laboratorium  te ontwikkelen moesten de R&D engineers het geautomatiseerde lab verbinden met het internet. Zij waren de eerste die deed deden, aangezien dit nog nooit eerder nodig was. Strateos had deze technologie echter al klaar voordat mensen door Corona massaal thuis gingen werken. Door middel van robotica wordt onderzoek doen makkelijker. Robots kunnen namelijk beter metadata vastleggen tijdens het onderzoek en ook het onderzoek zelf perfect gestandaardiseerd afnemen. Zo wordt het makkelijker om onderzoeken te herhalen en kunnen wetenschappers uit verschillende landen samen werken. Ook is dit de eerste stap naar het gebruik van Artificial Intelligence in laboratoria. “Omdat we experimenten gemakkelijk kunnen herhalen en schone datasets kunnen genereren, zijn trainingsgegevens voor AI-systemen bruikbaarder.” zegt Fischer-Colbrie, eigenaar van de start up. Robot laboratoria zijn vooral geschikt voor kleinere bedrijven die geen geld hebben om hun eigen laboratoria in te richten

Bij Comaen

Ook bij onze opdrachtgevers wordt de koppeling van robotica en data steeds belangrijker. Zij volgen dan ook nauwkeurig de trends op dit gebied zodat zij koplopers van de markt kunnen blijven. Ook bij Comaen houden we de laatste ontwikkelingen in de robotica scherp in de gaten. Zo schreven wij eerder al blogs over collaboratieve robots, Robotic Process Automation en de rol van robots binnen de automatisering. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent robotica en andere actuele technische onderwerpen? Meld je dan nu aan:

023 844 32 19 
📩 info@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Bronnen: https://www.engineersonline.nl/artikelen/id1673-met-een-lab-in-de-cloud-kun-je-ontwikkelen-vanuit-huis.html