Forgotten Password

Cobotica
Arbeidsmarkt

Wat zijn cobots of collaboratieve robots?

De definitie ‘cobot’ is afgeleid van het woord robots en samenwerking. Cobots zijn namelijk robots die samenwerken met de mens. Letterlijk vertaald: collaboratieve robots, samenwerkende robots: Cobots.

Cobotica geeft een vervolg aan de robots die wij allemaal kennen. Het is een toepassing binnen de industrie waarbij het mogelijk wordt gemaakt dat mensen in één gezamenlijke ruimte met en naast robots werken. Het betreft relatief kleine robots die altijd hetzelfde werk doen. De cobot is uitgerust met sensoren waardoor ze als het ware gevoel hebben. De cobot wordt zo ingesteld dat hij altijd dezelfde beweging maakt, met dezelfde kracht en dezelfde route. Dit betekend ook dat de kwaliteit van elke beweging hetzelfde is.

Samenwerking tussen mens en robot

Door de samenwerking tussen mens en robot wordt er verwacht dat het aangenamer wordt voor mensen om te werken. Doel van cobots is dat deze aanpak een beter eindresultaat oplevert dan een persoon of robot in zijn eentje kan bereiken. De cobot zorgt ervoor dat het precieze werk altijd goed uitgevoerd wordt. Hiervoor heeft de cobot wel menselijke input nodig om het uit te kunnen voeren. De cobot kan ingezet worden om machines te laden en ontladen, voor assemblage en montage, als derde hand of bijvoorbeeld gereedschapsdrager.

Zowel de cobot als de mens voeren de werkzaamheden niet voor 100% uit maar zorgen samen voor de volledige uitvoering. Cobots kunnen complexe en gevaarlijke taken uitvoeren en zijn flexibeler dan traditionele robots. Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere productiviteit.

Zorgen cobots voor gevaar op de werkvloer?

Nee, cobots zorgen niet voor gevaar op de werkvloer. Cobots zijn niet ontworpen om volledige taken uit te voeren en uit handen te nemen. Sommige robots, bijvoorbeeld in de auto-industrie, nemen volledige processen over (denk aan lassen, verven etc.). Deze robots staan op een vaste plek met soms hekken eromheen voor de veiligheid. Cobots zijn daarentegen klein(er) en hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen bijvoorbeeld een veiligheidsstop of veiligheidslimieten. Ook is het mogelijk om de cobot arm te stoppen met eigen (menselijke) krachten. Door de sensoren in de cobot stopt deze automatisch als hij in contact komt met iets wat hij niet herkent. Kortom, de cobot is zo ontworpen dat het geen gevaar met zich meebrengt op de werkvloer.

Cobotica in de industrie

Cobotica is een term die in veel industrieën al bekend is en wordt toegepast. Volgens Engineersonline.nl is dit de top 10 van industrieën die cobotica al omarmd hebben: productie, logistiek, gezondheidszorg, bouwsector, olie en gas, landbouw, automobielindustrie, ordehandhaving, voedsel industrie en textiel.

De cobot is in flinke opmars en veel nieuwe leveranciers melden zich. Vision + Robotics organiseert 19 september a.s. een event: Cobotica 2019. Hier krijgt iedereen de kans om van gedachte te wisselen en vragen te kunnen stellen.

Ben jij nu al benieuwd naar de mogelijkheden om te werken met cobotica? Of wil jij meer weten of bedrijven die met cobots werken? Neem dan contact met ons op, wij helpen jou graag verder.

👉 Sjoerd Fontein
+31 653733500
📩 sjoerd.fontein@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Bronnen: www.engineeringnet.be/belgie/detail_belgie.asp?Id=21812&category=vacatures&titel=Cobotica:%20nieuwe%20trend%20op%20arbeidsmarkt
www.z-tech.nl/nl/nieuws/collaborative-robotics-wat-zijn-dit-en-wat-hebben-we-eraan/
www.engineersonline.nl/artikelen/id1590-de-top-10-van-industrieen-waar-collaboratieve-robots-worden-gebruikt.html