Forgotten Password

Digitale Veiligheid

Niet alleen bedrijven profiteren van het snelgroeiende aantal nieuwe technologieën. Criminelen en mensen die kwaadwillen, gebruiken deze nieuwe technologieën ook voor eigen gewin. Om ons hier tegen te beschermen, is het belangrijk om data science in te zetten voor digitale veiligheid. Om dit voor elkaar te krijgen moeten overheden en grote organisaties meer inzetten op het begeleiden van mensen, processen en technologie. Dit is de conclusie uit het proefschrift ‘Cyber Security Data Science: Best Practices in an Emerging Profession’. Hiermee promoveerde Scott Mongeau in december .

In kaart brengen digitale risico’s

Volgens Scott Mongeau speelt er op dit moment een digitale Koude Oorlog. Uit zijn proefschrift blijkt dat bepaalde landen en criminele netwerken machine learning al inzetten. Namelijk om cyberaanvallen voor te bereiden op zowel burgers als hele landen. Om ons te verdedigen tegen deze aanvallen moeten we de risico’s van ons digitale landschap in kaart brengen. Maar hoe ontdekken we deze bedreigingen die voortkomen uit machine learning? Mongeau benadrukt dat digitale veiligheid een project is wat om doelbewuste inzet vraagt.

Drie-eenheid

Mensen, processen en technologieën moeten worden gebundeld om een effectieve verdediging te vormen tegen cybercriminaliteit. Hiervoor is commitment nodig en een bijpassend budget. De promovendus adviseert dat er eerst een plan moet worden opgesteld voor digitale veiligheid. Hier moet in komen te staan hoe we de huidige methoden en technologieën in kunnen zetten als verdedigingen. Dit kunnen simpele oplossingen zijn zoals het automatisch filteren van phishing-e-mails met machine learning.

 Risico’s van versnellende ontwikkelingen

Waarom is data science juist nu een belangrijk onderwerp? Mongeau benadrukt dat de kennis over data science nog beperkt is. Dit terwijl die steeds meer geïntegreerd raakt in onze maatschappij. Cyber security en data science zijn pas sinds drie jaar in opkomst. Dit is één van de redenen dat hier nog weinig wetenschappelijke kennis over is. Daarnaast zijn er landen die al vooruitlopen in deze vakgebieden, waardoor het risico op grotere aanvallen stijgt. Tenslotte lopen niet alleen digitale processen gevaar, maar ook onze infrastructuur. Zo kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld ons vliegverkeer platleggen. Volgens Mongeau is het daarom belangrijk dat we blijven investeren in onderzoek over Artificial Intelligence en digitale veiligheid. Zo kunnen we dit soort aanvallen voorkomen.

Comaen

Wij schreven al eerder blogs over cyber security in de operationele techniek en in de industrie. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging op het gebied van Cyber Security? Voor een snelgroeiend bedrijf in de Industriële Automatisering zoeken wij een Junior Cyber Security Engineer. Wil jij binnen een jong team van Engineers werken aan projecten op het snijvlak van IT, OT en cyber security? Bekijk dan hier de vacature.

Bron: https://industrievandaag.nl/niet-wachten-met-investeren-in-data-science-voor-digitale-veiligheid/
Staat dé vacature er niet bij?