Forgotten Password

Wij blijken gemiddeld zo’n negen uur per dag te zitten, vergeleken met bijvoorbeeld Portugezen is dit al 3,5 uur langer. Inmiddels zijn er meerdere studies waaruit blijkt dat langdurig zitten een grotere kans op fysieke klachten geeft en zelfs ernstige gezondheidsklachten teweeg kan brengen, zo ook volgens een Britse studie uit 2016.

Dat meer bewegen binnen een kantoorbaan een hot topic blijft blijkt wel tijdens de Dutch Design week waar dit thema ook aan bod komt. “Hoe krijg je mensen die vooral stilzitten op kantoor aan het bewegen, vroeg ontwerper Ingmar Nieuweboer zich af. Zijn antwoord is een speeltoestel voor volwassenen.”

We weten allemaal dat stil zitten ongezond is

Wij én onze professionals werken grotendeels vanuit kantoor. Investeren in bewegen tijdens het kantoorwerk is belangrijk, maar wat is hiervoor de beste tactiek? Bevlogen aan het werk zijn is fijn, maar voordat je het door hebt is het anderhalf uur later. De kans dat je in die tijd vrijwel stil hebt gezeten is groot. Niet goed, maar met een volle agenda is het lastig om er niet voor te kiezen om door te gaan. Voor je het weet ben je onderweg naar huis na een dag hard werken en wordt je bewegingsdoel niet behaald en is je smartwatch niet bepaald geïmponeerd van jouw activiteiten. Herkenbaar?

Meet Emma Zij is een levensgrote weergave van hoe we er over 20 jaar uit zouden kunnen zien als we met een slechte houding en niet goed ingerichte werkplekken blijven werken. Behoorlijk confronterend. Hoe te voorkomen dat je verandert in Emma?

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je om de haverklap van je kantoorstoel verdwijnt, maar door alleen al een stukje te gaan lopen tijdens het telefoneren wordt je hersenactiviteit positief beïnvloed en ben je even in beweging. Gebruik ook je pauze om achter je bureau vandaan te komen, uit het onderzoek European Eating at Work is gebleken dat een op de vijf Nederlandse werknemers eet achter hun bureau.

Dynamisch werken is beter bewegen en het hoeft niet altijd meteen te betekenen dat er een volledige Office Jungle gebouwd moet worden. Dit is natuurlijk ook niet mogelijk bij iedere werkgever. Wissel zittend en staand werken zoveel mogelijk af, pak vaker korte pauzes en haal af en toe wat te drinken voor je collega’s.

‘Uiteindelijk gaat het om de afwisseling, dus zorg dat je wat vaker staat dan alleen op de vrijdagmiddag borrel.’

Bij ons op kantoor

Wij hebben al een aantal stappen gezet in de goede richting voor meer beweging op kantoor en het onderbreken van de schermtijd. Tafelvoetbal is hier een mooi voorbeeld van, wat ook meteen garant staat voor een mooi pauze moment. Staan doen wij op kantoor ook tijdens onze meetings. Daarnaast hebben wij mooie zit-sta bureau’s. Werkt dat nou echt? Ja, ik zie regelmatig mijn collega’s staand werken en dit werkt aanstekelijk. Iets met zodra één schaap….

Wat doe jij aan beweging op kantoor? Heb jij nog goede tips voor ons zodat wij meer in beweging kunnen komen tijdens onze kantoordagen? Beweging tijdens kantooruren levert namelijk nog meer positieve effecten op zoals een hogere productiviteit, minder fouten en een beter humeur.

Comaen en vitaliteit

Als werkgever hebben wij ook een verantwoordelijkheid naar onze professionals. Wij zijn VCU gecertificeerd en zien het als onze verantwoordelijkheid om onze opdrachtgevers en professionals zo goed mogelijk te informeren over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Ook geïnteresseerd in tips om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren? Lees dan de blog van mijn collega Tim.

Bij Comaen vinden wij het belangrijk om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren bij onze professionals. Wij komen dan ook regelmatig bij onze professionals op kantoor om te evalueren hoe het gaat, ook op het gebied van vitaliteit en het hebben van de juiste werkplek vind ik hierin belangrijke onderwerpen die aan bod moeten komen.

Wij zien ook bij onze opdrachtgevers dat vitaliteit een belangrijke rol speelt, er wordt geïnvesteerd in de juiste werkomgeving. En er worden steeds meer mogelijkheden geboden om meer te bewegen door middel van het beschikbaar stellen van tijd of een abonnement op de sportschool. En wij zien steeds meer initiatieven ontstaan vanuit de professionals door het organiseren van sportdagen of het oprichten van sportgroepen.

Wil jij graag meer weten over Comaen of onze vacatures? Check http://www.comaen.nl/vacatures

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!