Forgotten Password

FD Gazelle 2019
Over Comaen

Hoe is Comaen FD Gazelle 2019 geworden?

Ieder jaar organiseert Het Financieel Dagblad de FD Gazellen: dé awards voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Criteria zijn niet alleen groei in omzet, maar óók in personeel en winst. Sjoerd Fontein, oprichter en Managing Consultant Comaen, licht de snelle groei toe.

Wat was de belangrijkste aanjager van de omzetgroei?

We spelen in op de schaarste in de technische markt. Wij kiezen ervoor uitsluitend in een niche markt te opereren en geen generalist te zijn en worden. Onze mensen kennen de markt en onderhouden dagelijks een groot netwerk van professionals.

We kiezen ervoor om het merendeel van de winst te herinvesteren in het bedrijf. Ieder jaar verdubbelen wij daardoor in interne medewerkers. Daarnaast investeren we in nieuwe wervingsmethodieken en marketing (merk- en naamsbekendheid), waardoor opdrachtgevers en kandidaten ons steeds beter weten te vinden.

Is er één bepaald moment geweest dat beslissend is geweest voor het succes van Comaen?

Eigenlijk is dat bij de start van Comaen in 2013 geweest. Zonder kapitaal een onderneming beginnen tijdens de economische crisis. Veel mensen verklaarden mij voor gek. Een onderneming die in het soort dienstverlening niet anders is dan andere bedrijven, maar mijn drive te willen uitblinken in vakmanschap, passie en beleving voor de mens, techniek en bemiddelen in het algemeen bleek een succes.

Mensen raakten hierdoor geïnspireerd. Ruim 6 jaar later blinken wij met circa 18 medewerkers nog steeds uit in vakmanschap, passie en beleving.

Wat vind je het moeilijkste aspect aan het ondernemerschap?

Door de groei van het bedrijf breken er steeds nieuwe fases aan. Fases waarin je als ondernemer bezig bent met zaken waarmee je liever niet bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de toepasbaarheid van wet- en regelgeving binnen de organisatie, financiële administratie, (teveel) meetings en leidinggeven in het algemeen, beloningsstructuren, etc.

Ik los dit op door in iedere (nieuwe) fase mensen aan te nemen die hierin kunnen ontlasten, zodat ik zo goed mogelijk in mijn kracht blijf staan.

Hoe omschrijf je jouw manier van leidinggeven?

Ik probeer te sturen op eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Je komt bij ons werken, omdat je jouw werk mag doen zoals dat het beste bij je past. Werken met beleving, passie en vakmanschap. Het willen uitblinken in bemiddelen. Hierdoor creëer ik ondernemers binnen een onderneming.

Onze mensen hebben een einddoelstelling, waarbij ze zelf mogen bepalen hoe ze daar uiteindelijk komen. In dit geheel is het inspireren mijn primaire verantwoordelijkheid. Het zijn van een sparringpartner, het overbrengen van (markt) kennis en de kartrekker te zijn op new business. Voor het operationeel leidinggeven is er iemand bij Comaen werkzaam.

Welke belangrijke groei tip zou je met startende ondernemers willen delen?

Doe wat je leuk vind en durf keuzes te maken en geef vooral niet op!

Comaen is uitgeroepen tot FD Gazelle 2019; dit betekent dat wij één van de snelst groeiende bedrijven in Nederland zijn. Onwijs gaaf zoveel opdrachtgevers en professionals met elkaar te verbinden; om droombanen en technische impact te realiseren. Wil jij in 2020 bijdragen aan deze missie? Bekijk hier onze interne vacatures!