Forgotten Password

Vragen tijdens sollicitatie gesprek technische professionals

De top 9 meest gestelde sollicitatie vragen voor technische professionals

Een sollicitatiegesprek is voor de meeste mensen een lastig gesprek om te voeren, maar doordat de meeste vragen vaker terugkomen kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Voorbereiding is hierbij dus het halve werk.

Zorg dat je deze vragen voor jezelf voorbereidt en maak waar nodig eventueel korte aantekeningen. Deze kun je als leidraad meenemen het gesprek in. Met de antwoorden kun je moeiteloos door het grootste gedeelte van het gesprek navigeren en kom je zelfverzekerder over.

Hier zijn de top 9 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor een technische functie:

  1. Wie ben je?

Jezelf voorstellen is vaak het begin van een sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je kort iets over jezelf kan vertellen. Vaak heb je je cv al opgestuurd voorgaand aan het gesprek, vertel dus niet letterlijk wat hier op staat, maar ga bijvoorbeeld in op je unieke persoonlijke competenties.

  1. Wat zijn je sterke eigenschappen?

Een klassieke vraag in elk sollicitatiegesprek. Wat onderscheidt jou van andere professionals die op deze functie solliciteren?

  1. Wat zijn je verbeterpunten?

Aansluitend op de vorige vraag volgt vaak de vraag op welke gebieden je nog kan groeien. Zorg dat je hier ook een eerlijk antwoord opgeeft. Dit laat zien dat je kritisch naar jezelf kan kijken. Vertel ook hoe je van plan bent aan deze verbeterpunten te werken.

  1. Wat waren je belangrijkste werkzaamheden bij je vorige baan of stage?

Met deze vraag kan je nieuwe werkgever goed inschatten of de werkzaamheden die je eerder hebt uitgevoerd aansluiten bij die van je nieuwe functie. Zorg er dus voor dat je deze kort en bondig kan toelichten.

  1. Aan welke projecten heb je gewerkt?

Vaak wordt er gevraagd bij wat voor projecten je eerder hebt gewerkt. Kies de interessantste en meest diverse projecten uit en licht deze kort toe. Zo laat je zien waar jouw ervaring ligt.

  1. Met welke programma’s heb je gewerkt?

Een belangrijk onderdeel van vele technische functies zijn de programma’s waarmee je werkt. Zorg dat je de ervaring met deze programma’s goed kan toelichten en kan onderbouwen met eventuele voorbeelden van projecten.

  1. Waarom wil je weg of ben je weggegaan bij je vorige werkgever?

Voor veel werkgevers een interessante vraag: waarom stop je bij je vorige of huidige werkgever? Geef eerlijk antwoord op deze vraag maar houd het positief. Maak dus niet je vorige werkgever zwart.

  1. Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

Zorg dat je goed voor jezelf hebt bedacht waarom je voor dit bedrijf wil werken. Verdiep je in het bedrijf en de bedrijfscultuur, zodat je kan onderbouwen waarom dit goed bij je past.

  1. Waarom solliciteer je op deze functie?

De hamvraag van elk sollicitatiegesprek; waarom wil je deze functie? Zorg dat je duidelijk kunt vertellen waarom deze functie jou aanspreekt en waarom je hier geschikt voor bent. Wat zou jij kunnen toevoegen aan het bedrijf in deze rol?

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Door deze antwoorden voor jezelf uit te schrijven en meerdere keren door te lezen ben je voorbereid op een groot deel van de vragen en kom je zeker over in het gesprek. Zorg er wel voor dat je spontaan blijft en de antwoorden niet uit je hoofd leert.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om zelf vragen voor te bereiden, waarmee je duidelijk maakt dat je voorbereid op gesprek komt.

Voorbeelden hiervan zijn:
– Wat zijn mijn ontwikkelingsmogelijkheden?
– Hoe gaat een gemiddelde werkdag eruit zien?
– Welke begeleiding kan ik verwachten?
– Hoe ziet het team eruit waar ik mee ga werken?
– Wat voor type mensen werken hier?

Dit zijn voorbeeldvragen die vaak niet in een vacaturetekst terugkomen, maar je wel meer inzicht geven in de organisatie en het team.

Alvast veel succes met jouw sollicitatiegesprek en mocht je nog meer tips willen, of graag hulp willen bij het vinden van de juiste vacature om op te solliciteren, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

+ 023 844 32 19
📩 info@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!