Forgotten Password

Team workshop foto
Arbeidsmarkt

Hoe kan persoonlijke activiteit jouw carrièrepad beïnvloeden?

In mijn vorige blog heb ik het gehad over persoonlijk leiderschap. Mocht je dit blog ook willen lezen zie: http://bit.ly/2mrjt1H. Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen, zelf de leiding nemen in je werk of je leven. Een andere term die daarnaast steeds vaker voorkomt en waar veel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan is ‘’Persoonlijke Effectiviteit’’. De wetenschappelijke definitie van Persoonlijke Effectiviteit luidt dan ook:

Persoonlijke Effectiviteit gaat om het optimaal besteden van de beschikbare tijd in je werk en privéleven. Het houdt in dat je de dingen doet waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt’.

Persoonlijke Effectiviteit is daarom voor elk mens anders. Beïnvloedingsfactoren zijn stress, relaties, samenwerking, assertiviteit, communicatie en timemanagement. Om als technisch professional te komen tot een bepaald doel in jouw (werkende) leven is het belangrijk dat je eerst dat doel helder geformuleerd hebt, om vervolgens na te denken over hoe jij jezelf gaat inzetten om dat doel te effectief te bereiken. Dit is de essentie van persoonlijke effectiviteit en dit kan jou helpen in het vormgeven van jouw carrière of leven.

Persoonlijke effectiviteit werkt vanuit mijn redenering als volgt: hoe leuker een (technische) uitdaging is, hoe meer energie je ervan krijgt, hoe meer energie je krijgt, hoe sneller iets gaat en hoe sneller iets gaat hoe effectiever jij bezig bent.

Om jouw persoonlijke effectiviteit te vergroten adviseer ik jou aan om te kijken naar de ontwikkeling van een aantal persoonlijke competenties die jouw persoonlijke effectiviteit vergroten. Dit kunnen persoonlijke competenties zoals: timemanagement, bijvoorbeeld, maar ook het stellen van doelen en prioriteiten, plannen en organiseren, samenwerken en onderhandelen, communiceren, assertiviteit en leiderschap behoren tot de aspecten van het optimaliseren van je persoonlijke effectiviteit. Allemaal factoren die bijdragen aan een effectievere workflow door bijvoorbeeld een werkdag heen.

‘’If we keep doing what we are doing, we are going to keep getting what we are getting’’ – Stephen R. Covey (2004)

De wetenschapper Stephen Covey (2004) is niet voor niets zo populair met zijn zeven (of inmiddels acht) eigenschappen van succesvolle mensen. Deze eigenschappen of gewoontes zijn:

  1. Wees proactief (principes van persoonlijk inzicht)
  2. Begin met het einde in gedachten (principes van persoonlijk leiderschap)
  3. Belangrijke dingen eerst (principes van persoonlijk management)
  4. Denk in termen van win/win (principes van interpersoonlijk leiderschap)
  5. Probeer eerst te begrijpen en dan pas begrepen te worden (principes van empathische communicatie)
  6. Werk synergetisch (principes van creatieve samenwerking)
  7. Hou de zaag scherp (principes van evenwichtige zelf vernieuwing)
  8. Vind je eigen geluid en inspireer anderen een eigen geluid te vinden

Eén van deze eigenschappen of competenties is pro-activiteit, of wel de regie pakken. Neem regie over je eigen leven en vul jouw dag in zoals die het meest effectief is voor jou. Dit gaat jou helpen in het behalen van jouw doelen en het vormgeven van jouw carrièrepad.

Persoonlijke Effectiviteit & Comaen

Vanuit Comaen verbinden wij technische professionals en opdrachtgevers door middel van een persoonlijke aanpak. Dit is iets waar wij heilig in geloven. Alleen dan kan er een succesvolle match ontstaan. Behalve naar werkervaring en opleiding kijken wij van Comaen naar persoonlijkheid, ambities en drijfveren. Tijdens de gesprekken die wij met jou voeren gaan we samen op onderzoek uit om jouw persoonlijke effectiviteit en competenties te achter halen. Wij stimuleren onze professionals in persoonlijke effectiviteit en treden graag op als loopbaancoach. Daarnaast bieden wij onze professionals de mogelijkheid om een online ontwikkelassessment te maken van LTP Assessments Nederland. Na het maken van het assessment krijg jij als professional meer inzicht in jouw eigen competenties en kan jij samen met ons streven naar de ontwikkeling van meer persoonlijke effectiviteit!

Wil je meer weten over Comaen en wat wij kunnen betekenen voor jouw persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke effectiviteit? Neem contact met mij op via:

👉 Jasper Bakker – Recruitment Consultant
☎️ +316 153 22 585
📩 jasper.bakker@comaen.nl
💻 www.comaen.nl/youngprofessionals/