Forgotten Password

Vrouw aan het werk achter haar bureau
Arbeidsmarkt

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen, zelf de leiding nemen in je werk of je leven. Om als technisch professional het beste uit jezelf en je werk te halen is het belangrijk dat jij zorg draagt voor eigen regie. Vanuit persoonlijk leiderschap houd je de controle over jouw carrière pad en persoonlijke ontwikkeling. Als jij hiervoor een basis weet te creëren, dan kun je zelfs een leider zijn voor anderen. Stephen R. Covey heeft persoonlijk leiderschap onderzocht en uitgewerkt in zijn theorie: ‘’de zeven eigenschappen van effectief leiderschap’’. In dit blog neem ik je mee in de theorie over persoonlijke leiderschap.

‘Leiderschap is geen eenmalige ervaring. Het is een doorlopend proces; je houdt voortdurend je koers en je waarden voor ogen en je probeert je leven daarop af te stemmen’ (Stephen R. Covey)

Zonder persoonlijke leiderschap geen goed leiderschap

Persoonlijk leiderschap vormt de basis voor leiderschap in het algemeen. Die basis wordt gevormd door verschillende elementen. Deze basis bestaat uit: het geloof in het eigen kunnen, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en samenwerking.

Competenties voor persoonlijk leiderschap

Professor J. Zenger voegt zich volledig bij de theorie van Covey en benadrukt het belang van persoonlijk leiderschap op elk niveau. In zijn onderzoek voor Harvard: ‘’The skills leaders need at every level’’ heeft hij onderzoek gedaan naar cruciale competenties voor persoonlijk leiderschap. Zowel medewerkers als managers geven in zijn onderzoek aan dat iemand die instaat is tot persoonlijk leiderschap een aantal belangrijke competenties heeft ontwikkeld. Professor J. Zenger concludeert en stelt dat een leider:

  • Inspireert en motiveert;
  • Integer en eerlijk is;
  • Resultaatgericht is;
  • Samenwerkt;
  • En iemand is die relaties bouwt.

Deze competenties zijn niet alleen een voorwaarde voor persoonlijk leiderschap en leiderschap, maar deze competenties vormen de basis voor iedere succesvolle loopbaan. Het maakt niet uit wat voor functie jij vervult. Of je nu stagiair bent, starter, of een ervaren technisch professional die leidinggeeft aan een heel team, voor iedereen is de basis hetzelfde. Streef je naar het ontwikkelen van deze competenties, dan zul je succes hebben met persoonlijk leiderschap en de regie behouden over jouw carrière pad.

Persoonlijk leiderschap en Comaen

Vanuit Comaen verbinden wij technische professionals en opdrachtgevers door middel van een persoonlijke aanpak. Dit is iets waar wij heilig in geloven. Alleen dan kan er een succesvolle match ontstaan. Behalve naar werkervaring en opleiding kijken wij van Comaen naar persoonlijkheid, ambities, drijfveren en competenties. Wij stimuleren onze professionals in persoonlijk leiderschap en treden graag op als sparringpartner. Als technisch professional kun jij mij of de consultants van Comaen op een missie sturen. Tijdens deze missie vinden wij jouw droombaan, oftewel de technische uitdaging waarvan je (nog) niet wist dat hij bestond. Zodat, jij jouw technische footprint kan achterlaten in wat voor vorm dan ook. Wil je meer weten over Comaen en wat wij kunnen betekenen voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Neem contact met mij op via:

👉 Jasper Bakker
+31 61 53 22 585
📩 Jasper.bakker@comaen.nl
💻 www.comaen.nl/youngprofessionals/