Technologische innovatie is een belangrijk onderdeel van economische groei. Zo hebben industriële revoluties in het verleden geleid tot het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Dit heeft voor langere periodes van economische groei gezorgd. Daarom is het belangrijk dat we het aantal nieuwe innovaties op peil houden.

Een manier om hiervoor te zorgen is het gebruik van algoritmes. Algoritmes kunnen namelijk bestaande uitvindingen combineren tot nieuwe innovaties. Zo kan een nieuw Artificial Intelligence (AI) model van Google al bestaande bakrecepten combineren tot nieuwe soorten gebak.

Combinatorische innovatie

Onze hedendaagse economie hebben we deels te danken aan nieuwe wetenschappers. Opmerkelijk is dat de huidige aangevraagde octrooien vaak combinaties of aanpassingen zijn van bestaande ideeën.

Het combineren van bestaande innovaties wordt ook wel ‘combinatorial innovation’, of ‘combinatorische innovatie’, genoemd. Hierbij geldt hoe meer combinatorische innovaties er al zijn des te moeilijker het wordt om nieuwe combinaties te vinden. Kennis, ervaring en creativiteit van de uitvinder spelen hierbij een grote rol. Soms is het een kwestie van toeval. Toeval dat een specifieke combinatie van bestaande elementen bij elkaar wordt gebracht, die samen een nieuwe toepassing vormen.

Artificial Intelligence

AI-programma’s kunnen de oplossing zijn voor continuïteit aan nieuwe innovaties. Deze programma’s hebben toegang tot alle kennis, die wij digitaal hebben opgeslagen. Er is geen gebrek aan inspiratie. Computers hebben een hoge verwerkingssnelheid, waardoor verschillende combinaties snel kunnen worden bekeken. Deze kunnen dan ook gelijk beoordeeld worden op werkbaarheid en effectiviteit. Twee voorbeelden hiervan zijn:

  • Het schaakprogramma Deep Blue. Dit versloeg in 1997 de wereldschaakkampioenen Gary Kasparov. Het programma kon 200 miljoen schaakposities per seconde bekijken terwijl dit er bij Kasparov maar 2 per seconde waren. Hieruit blijkt dat de computer een enorme voorsprong op de mens heeft.
  • Een machine learning model van Google. Deze kan recepten samenvoegen tot nieuwe gerechten. Zo maakte het algoritme een ‘cakie’, een mix tussen een cake en een koek.

Uitdaging voor Engineers

De AI-uitvinder is nog niet perfect. Om ideeën te creëren heeft een AI duidelijke regels nodig, iets dat moeilijk te combineren valt met de vrije aard van innoveren. Dit zorgt ervoor dat bij het vaststellen van regels een compromis gesloten moet worden tussen levensvatbaarheid en innovatie mogelijkheden. Hierdoor is het lastig voor computers om de slechte uitvindingen er uit te filteren.

Zo heeft het algoritme van Google ook een heleboel oneetbare recepten gecreëerd. De uitdaging van Engineers ligt dus in het filteren van de goede ideeën uit de stroom van slechte en het creëren van de juiste balans in de regels van AI-programma’s. De verwachting is dat AI een waardevolle assistent is in de zoektocht naar continue innovatie.

Comaen

Om in te kunnen spelen op de laatste trends en ontwikkelingen in onze branches, volgen wij het laatste technische nieuws op de voet. Via onze blogs en e-mail updates zorgen wij ervoor dat jij ook niks mist. Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen omtrent Artificial Intelligence? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Bron: https://industrievandaag.nl/ai-met-algoritmes-is-het-creatieve-brein-van-de-toekomst/
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share