Forgotten Password

Gemaal van de toekomst Siemens en DWG

Twee van onze opdrachtgevers, Siemens en DWG, hebben in Rotterdam de handen ineengeslagen. In opdracht van de gemeente is het Prinsenland gemaal omgebouwd tot het ‘Gemaal van de Toekomst’. Naast het feit dat dit gemaal schone energie opwekt door zonnepanelen, reduceert het ook de uitstoot van CO2. Ook kunnen de prestaties real time worden gemonitord en geoptimaliseerd.

Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam is druk aan het investeren in innovatie en vergroening. Dit doen zij onder andere om de klimaatdoelstellingen te behalen. Ook bereidt de gemeente zich zo voor op de gevolgen van de klimaatverandering. Gevolgen zoals extreme regenbuien, hitte en ook droogte. Hierdoor zal het moeilijker worden de waterhuishouding op orde te houden.

In Rotterdam zijn er zo’n 1.000 gemalen die water pompen naar afvalzuivering installaties. Hier stroomt jaarlijks 60 miljoen kubieke meter water langs. Door het gemaal in Prinsenland om te bouwen, wordt er minder energie verbruikt en is er minder CO2 uitstoot. Dit is mogelijk door de zuinigere motoren, slimme pompen, duurzame verlichting, zonnepanelen en groene daken. Voor alle procesautomatisering in het Prinsenland gemaal is gekozen voor producten van Siemens. SIMATIC PCS7 is het programma waarmee het Gemaal van de Toekomst bestuurd wordt. Ook beschikt het over een proces-historian.

Gemaal van de Toekomst

Bron: Gemeente Rotterdam – Het Gemaal van de Toekomst

DWG dashboard

System-integrator DWG heeft al meerdere gemalen in Rotterdam geautomatiseerd. Het Gemaal van de Toekomst vroeg echter om een maatwerkapplicatie. De applicatie moet data uit het PCS7-systeem, ontwerpgegevens en complexe prestatieberekeningen uit het domein kunnen samenbrengen. Als PCS7-specialist kon DWG een web-based KPI-dashboard ontwikkelen waarmee de prestaties van het gemaal in real-time bekeken konden worden: ProInf. Zo kunnen de experts van de gemeente makkelijk de data bijhouden en analyses doen.

De gemeente van Rotterdam gaat kijken of ProInf ook ingezet kan worden bij andere gemalen of wellicht ook bruggen. Daarnaast liggen er ook plannen om Artificial Intelligence in te zetten om voorspellend onderhoud mogelijk te maken. Dit zou ook de standaard inspecties, van onder andere het, Gemaal van de Toekomst, terug kunnen brengen van twee naar één per jaar.

Standaardiseren, automatiseren en digitaliseren

Binnen het college van bestuur en wethouders is er een speciale werkgroep opgericht om de infrastructuur van de stad te automatiseren en digitaliseren. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het Gemaal van de Toekomst. ‘Standaardiseren, automatiseren en digitaliseren’ is ook het motto van Siemens. Siemens ontwikkelde een nieuwe opvolger van PSC7: PCS Neo. Deze software wordt momenteel aangepast zodat deze voor de waterwereld gebruikt kan worden. Dit wordt bevestigd door Stefan Wahl, Accountmanager (waste) water bij Siemens ‘Daardoor kan ook de watersector de vruchten plukken van digitalisering, objecten op afstand besturen en monitoren via de laptop en de smartphone en web based data-analyse doen’.

De gemeente Rotterdam heeft al interesse getoond in deze nieuwe software. Volgens DWG zijn er meerdere industriële-en overheidsklanten waarbij de belangstelling naar digitalisering groeit. Hierbij dient Rotterdam als voorbeeldfunctie en worden ze zelfs wereldwijd gezien als koplopers in innovatie. De gemeente, DWG en Siemens kijken allen uit naar verdere samenwerkingen.

Comaen

Bij Comaen werken we met opdrachtgevers die koplopers zijn in innovatie. Zo zoeken wij op dit moment voor een (Senior) Software Engineer voor DWG, de snelst groeiende System Integrator van Nederland. In deze rol werk jij van A-Z aan jouw eigen projecten binnen de proces automatisering. Hierbij kan je doorgroeien naar Lead of Senior Engineer. Interesse? Bekijk hier de vacature of neem contact op met Sjoerd.

👉 Sjoerd Fontein
☎️ +316 537 335 00
📩 sjoerd.fontein@comaen.nl

Bron: https://new.siemens.com/nl/nl/bedrijf/stories/sieformatie/gemaal-van-de-toekomst.html
Staat dé vacature er niet bij?