Het nieuwe werken

Arbeidsmarkt

Het Nieuwe Werken, wat was dat ook alweer? Na 2010 werd het nieuwe werken populair. Niet steeds op dezelfde werkplek aan de slag, maar flexplekken op kantoor en de mogelijkheid tot thuiswerken. Het Nieuwe Werken was toen vaak een maatregel voor bezuiniging die niet door de hele organisatie werd opgevolgd.  Een voorbeeld uit eigen ervaring: […]

Lees meer
Arbeidsmarkt

Het Nieuwe Werken, wat was dat ook alweer?

Na 2010 werd het nieuwe werken populair. Niet steeds op dezelfde werkplek aan de slag, maar flexplekken op kantoor en de mogelijkheid tot thuiswerken. Het Nieuwe Werken was toen vaak een maatregel voor bezuiniging die niet door de hele organisatie werd opgevolgd.  Een voorbeeld uit eigen ervaring: iedereen moest in de kantoortuin gaan werken en vooral flexibel veel van plek wisselen, behalve de baas. We zien nu wel een omslag in het denken over flex- en thuiswerken en andere nieuwe vormen van werk.

Wat zijn dan de voordelen?

Uit onderzoek van Intermediair onder 1100 hoogopgeleide medewerkers blijkt 77% zich thuis beter te kunnen concentreren. Daarnaast geeft 78% van de medewerkers aan thuis effectiever te kunnen werken. Hierdoor kunnen medewerkers in minder tijd meer werk verrichten.

Betere werk-privébalans

De balans tussen privé en werk wordt verbeterd. Ouders kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker hun kinderen van school halen, zonder dat ze gestrest de laatste werkzaamheden moeten afronden. Of medewerkers gaan in de middag een uurtje sporten en werken in de avond weer verder. Het bovengenoemde onderzoek van Intermediair laat dit duidelijk zien: vier op de vijf medewerkers vindt de werk-privébalans duidelijk verbeterd.

Thuiswerken bespaart tijd

Je hoeft namelijk niet naar je werk toe en slaat de file dus over. Ook hoef je je minder zorgen te maken over of je wel op tijd thuis zal zijn voor het avondeten. Daardoor houden thuiswerkers meer (vrije) tijd over.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Vooral de nieuwe generatie werknemers vindt de mogelijkheid tot thuiswerk belangrijk. Zij staan open voor de vele voordelen van flexibel werken. Jonge werknemers vinden een werkgever dan ook vaak aantrekkelijker wanneer hij de mogelijkheid biedt tot thuiswerken en hiervoor de juiste voorzieningen verschaft. De genoemde voor- en nadelen kunnen uiteraard verschillen per organisatie.

Thuiswerkers melden zich minder snel ziek

Thuiswerk zorgt ervoor dat werknemers sneller doorwerken bij gezondheidsklachten, zoals een verkoudheid of andere lichte fysieke ongemakken. 62% van de medewerkers is bereid tijdens zulke gezondheidsklachten thuis te werken, als de werkgever dit aanbiedt. Omdat je thuis helemaal op je gemak bent, is het gemakkelijker om door te werken.

Maar zijn er ook nadelen?

Sommige medewerkers komen in een isolement wanneer ze alleen thuis werken. Dit voorkom je door niet alleen thuis te werken, maar bijvoorbeeld maar 1 á 2 dagen per week. Hierdoor blijven medewerkers voldoende contact houden met collega’s.

Niet voor iedereen geschikt

Flexibel werken is niet voor alle medewerkers geschikt. Iemand die een drukke thuissituatie heeft of geen goede werkplek kan creëren thuis, zal productiever zijn op kantoor. Geef werknemers daarom de keuze om thuis te werken; verplicht het niet.

Moeilijke scheiding werk en privé

Ondanks dat de werk- en privébalans verbeterd kan worden, kan flexwerken er ook voor zorgen dat je je werk moeilijk los kan laten. Want wanneer eindigt het werk en begint privé? Maak duidelijke afspraken met jezelf en je collega’s. Bepaal bijvoorbeeld wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Zo weet je zeker dat je werk en privé goed kunt scheiden.

Thuiswerkers lopen promotie mis

Thuiswerkers krijgen minder snel promotie dan hun collega’s die werken op kantoor. Dit kan komen doordat de baas hen minder ziet en ze dus meer naar de achtergrond verdwijnen. Ook dit kan opgelost worden door maar 1 á 2 dagen per week thuis te werken.

Bij Comaen

De voordelen van flexibel werken overtreffen zeker de nadelen. Daarnaast zijn de nadelen grotendeels te voorkomen door flexwerk af te wisselen met gewoon werk. Bij Comaen zijn we dan ook een voorstander van flexibel werken. Zowel intern als extern hebben we klanten die hier hetzelfde instaan. Zou je meer willen weten over onze klanten die deze mogelijkheid bieden? Neem dan contact op met:

👉 Marco Reemer
+ 316 11 07 89 15
📩 marco.reemer@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Bron: https://www.pwnet.nl/organisatie-strategie/artikel/2013/10/flexibel-werken-de-voor-en-nadelen-10129776
https://www.hrpraktijk.nl/topics/hoe-werk-verandert/achtergrond/de-10-voor-en-nadelen-van-thuiswerken
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share