Forgotten Password

Techneuten van de toekomst

De techneut van de toekomst

Steeds meer jongeren krijgen interesse in een technisch of exact beroep. In 2019 is deze interesse met 16% gestegen; van 36% in 2011 naar 52% in 2019. En ook steeds meer meisjes krijgen de smaak voor techniek te pakken. Waar in 2011 slechts 15% van de meisjes aangaf een exact of technisch beroep te ambiëren, steeg dit percentage naar 38% in 2019. Ten opzichte van 10 jaar geleden kiezen steeds meer jongeren voor bèta en techniek, zeker op het vwo en in iets mindere mate op de havo. Op het vmbo blijft het aantal jongeren dat voor een technisch profiel kiest echter ver achter bij de vraag uit de arbeidsmarkt en de behoefte van de samenleving.

We zien dan ook bij veel van onze klanten een schrijnend tekort aan mbo-profielen, zoals bijvoorbeeld werkvoorbereiders en monteurs. Ook zien we dat er een variatie aan opleidingen en cursussen nodig zijn om goed aan te kunnen sluiten bij de behoeften van onze klanten.

Young Professionals

Helaas passen de scholen hun manier van lesgeven niet genoeg aan op de praktijk. Het opleiden is veelal generalistisch, maar op veel vlakken hebben wij juist specialisten nodig. Ook zijn er binnen de grote groep techneuten nog diverse categorieën waarin we de Young Professionals kunnen onderscheiden, zoals:

– Vernieuwers
– Maatschappelijke toepassers
– Doeners
– Ontdekkers
– Creatieve makers

Elke categorie heeft een eigen manier van opleiden en ondersteunen nodig, maar helaas kunnen scholen dit nog niet bieden. Daarom kunnen er nog grote stappen gezet worden binnen en buiten het onderwijs, vooral door beter aan te sluiten op de verschillende behoeftes en drijfveren van jongeren.

Comaen zet zich in voor jonge techneuten

Comaen heeft zich de afgelopen jaren ingezet om jonge techneuten aan een passende baan te helpen. Dit begint al bij het in contact komen met techneuten die nog in opleiding zijn. Daarom houden we de ontwikkelingen en interesses van deze belangrijke groep goed in de gaten. Zo staan wij op bedrijvendagen van verschillende scholen en proberen wij daar studenten te enthousiasmeren voor de markt. Daar kunnen wij ook direct inspelen op de specialisatie van de desbetreffende student en zijn of haar ambities.

Wil jij hulp bij het vinden van je eerste baan? Of zoek je nog een technische stage? Neem vrijblijvend contact op met Comaen en wij helpen je graag met het vinden van jouw perfecte uitdaging!

 +023 844 32 19
📩 info@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!

Bron: https://www.deveiligheidskundige.nl/actueel/3016-jongeren-zien-toekomst-in-de-techniek