Forgotten Password

Comaen consultants

Wat houdt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in?

Op 1 januari 2020 was het zover: de WAB is van start gegaan. De wat?! De Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Deze wet zorgt er onder andere voor dat medewerkers meer zekerheid krijgen. Zo wordt het verschil tussen een tijdelijke en vaste baan kleiner. Het doel van de WAB is om de verschillen tussen vaste en flexibele overeenkomsten kleiner te maken. En om het aantrekkelijker te maken voor werkgevers om medewerkers een vaste arbeidsovereenkomst aan te bieden.

Ketenregeling per 1 januari 2020

De ketenbepaling is de periode waarna opeenvolgende tijdelijke contracten automatisch overgaan in een vast contract. Deze periode is nu verruimd.

Hoeveel opvolgende tijdelijke contracten mag een werkgever dan vanaf januari 2020 zijn medewerkers bieden? Drie tijdelijke contracten in drie jaar tijd. In 2019 was het nog mogelijk om drie tijdelijke contracten aan te gaan in twee jaar tijd. Dit betekent dat een werkgever een medewerker nu langer in tijdelijke dienst kan houden.

Hoe wordt het verschil dan kleiner gemaakt als je langer tijdelijk in dienst gehouden kan worden? Het heeft alles te maken met voordelen voor de werkgever om medewerkers een vast contract te bieden, zo is er onder andere sprake van een lagere WW-premie vanaf 1 januari 2020 voor werkgevers die een vast contract aanbieden. En een hogere premie voor tijdelijke contracten.

‘Comaen kan beter onderhandelen wat betreft arbeidsvoorwaarden. Als je de arbeidsvoorwaarden die zij regelden vergelijkt met de voorwaarden die ik kreeg toen ik zelf in gesprek ging, waren die van Comaen veel beter’

Halil – Software Engineer

Dienstverband via Comaen

Met plezier naar je werk gaan, dat gaat verder dan een ‘OK baan’. Dat gaat over voldoening, geprikkeld worden en voor iedereen is dit anders. Bij Comaen zetten wij onze professionals in hun kracht door te kijken naar de triggers voor werkgeluk en daarnaast kijken wij uiteraard ook naar goede arbeidsvoorwaarden. Deze zijn 9 van de 10 keer beter dan wanneer je zelf onderhandelt.

Wij spreken vanuit Comaen vertrouwen uit naar onze kandidaten. Dit doen wij in de vorm van een vast dienstverband vanaf de startdatum en dit is al jaren onze werkwijze!
Inmiddels werkt bij Comaen 80% van alle medewerkers op basis van een vast contract.

Waarom geen 100%? Bij een dienstverband hebben wij ook altijd te maken met de opdrachtgever. Niet elke opdrachtgever kan de garantie afgeven dat de medewerker bij overname direct een vast dienstverband geboden kan worden. Na een vast contract van Comaen mag de opdrachtgever namelijk geen tijdelijk contract bieden. Zo brengen wij jouw kans om uiteindelijk in dienst te treden bij onze opdrachtgever niet in gevaar. Ons uiteindelijke doel is zorgen dat jij op de werkplek komt waar jij van droomt.

Wat veranderd er bij Comaen door de WAB?

De wetgeving omtrent WAB gaat voor Comaen geen grote rol spelen in het contract beleid. Als het mogelijk is zullen wij altijd gaan voor dat vaste contract.

Wij hopen dat door deze ontwikkeling binnen de wetgeving er nog meer opdrachtgevers zijn die een vast dienstverband bieden bij overname waardoor wij nog meer medewerkers blij kunnen maken met een vast dienstverband.

Hoe ervaren jullie medewerkers dat dan?

Ben jij benieuwd naar de ervaringen van andere engineers met Comaen? Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 8,6.

Check https://klantenvertellen.nl/referenties/comaen/

 +023 844 32 19
📩 info@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wanneer-verandert-mijn-tijdelijke-arbeidscontract-in-een-vast-contract