Europa druk met de opvolger van 5G: 6G

Engineering

5G was in 2020 een veelbesproken onderwerp en dat zal dit jaar niet anders zijn. Zo schreven wij al eerder een blog over de gevolgen van 5G voor de maakindustrie. Toch is de Europese Unie vorig jaar al begonnen met het opstellen van plannen voor de opvolger van 5G: 6G. Dit netwerk belooft hogere snelheden […]

Lees meer
Engineering

5G was in 2020 een veelbesproken onderwerp en dat zal dit jaar niet anders zijn. Zo schreven wij al eerder een blog over de gevolgen van 5G voor de maakindustrie. Toch is de Europese Unie vorig jaar al begonnen met het opstellen van plannen voor de opvolger van 5G: 6G. Dit netwerk belooft hogere snelheden en is te gebruiken voor de innovatieve toepassingen van de toekomst. Uit documenten van de Europese Commissie bleek dat het ontwikkelen van zogenaamde ‘sleuteltechnologieën’, zoals 6G, deel uitmaken van de plannen die bedoeld zijn om de volgende revolutie in de industriële sector aan te wakkeren.

Europese Unie

De Europese Commissie wil een ‘strategisch Europees partnerschap’ starten om onderzoek en innovatie te stimuleren die verder gaat dan 5G. Zo hoopt de Europese Commissie dat het leiderschap van Europa op netwerktechnologiegebied versterkt wordt en dat nieuwe standaarden ingevoerd worden voor technologieën zoals bijvoorbeeld Internet of Things, robotica, 5G/6G, quantum computing en data cloud infrastructuur.

In de plannen wordt ook Artificial Intelligence (AI) genoemd. Omdat AI en 6G afhankelijk zijn van beschikbare gegevens, gaat de Europese Unie een regelgevend kader opstellen om ervoor te zorgen dat er op een veilige en verantwoordelijke manier met deze gegevens wordt omgegaan. Ten slotte zal de Europese Commissie met behulp van subsidies zorgen voor eerlijke concurrentie voor landen binnen en buiten de Europese Unie, voor projecten zoals 6G.

Hexa-X

Het telecom bedrijf Nokia is een van de bedrijven die vanuit de Europese Unie subsidie heeft gekregen om onderzoek te doen naar 6G. Hexa-X is het 2,5 jaar durende project gestart met deze subsidie. Drie andere telecom providers (Ericsson Orange en Télefonica), chipmaker Intel en diverse universiteiten werken ook mee aan het project. De leiding ligt echter bij Nokia Bells Lab, een onderzoekstak van Nokia.

Nokia Bell Labs heeft zes onderzoek uitdagingen opgesteld die worden behandeld om de technische basis te leggen voor 6G:

  1. Intelligentie verbinden: AI/Machine Learning (ML)-technologieën moeten een sterk en betrouwbaar instrument zijn voor een significante verbetering van de efficiëntie en de dienstervaring, ten dienste van de mens.
  2. Netwerk van netwerken: er moeten meerdere soorten middelen worden samengevoegd om een digitaal ecosysteem te creëren dat steeds effectiever, intelligenter en heterogener wordt, waardoor uiteindelijk één netwerk van netwerken ontstaat.
  3. Duurzaamheid: voor energie geoptimaliseerde digitale infrastructuur voor een verminderde wereldwijde ICT-milieu voetafdruk, en het leveren van effectieve en duurzame digitaliseringsinstrumenten voor de wereldwijde industrie, maatschappij en beleidsmakers.
  4. Wereldwijde servicedekking: efficiënte en betaalbare oplossingen voor wereldwijde servicedekking, het verbinden van afgelegen plaatsen
  5. Extreme ervaring: extreme bitrates, extreem lage (onmerkbare) latenties, schijnbaar oneindige capaciteit, en precisie lokalisatie en sensatie.
  6. Betrouwbaarheid: het waarborgen van de vertrouwelijkheid en integriteit van de communicatie en het leveren van data privacy, operationele veerkracht en veiligheid

Nokia verwacht dat 6G rond 2030 klaar zal zijn voor gebruik, 10 jaar na de introductie van 5G.

TU Eindhoven

Ook in Nederland wordt er druk gewerkt aan 6G. Bij de TU Eindhoven zijn ze samen met chipmaker NXP begonnen met diverse testen met dit netwerk. Met 5G worden snelheden gehaald van 10 gigabyte per seconde, met het 6G netwerk zal dit straks 1000 gigabyte (1 terabyte) per seconde zijn. Door deze hoge snelheid zullen veel toepassingen volgen die nu nog ondenkbaar zijn. Om deze snelheden te halen zullen er wel veel nieuwe antennes nodig zijn, deze zullen bijvoorbeeld in straatlantaarnlampen geplaatst worden.

Comaen

Om in te kunnen spelen op de laatste trends en ontwikkelingen in de technische branche houden wij continue het laatste nieuws hierover in de gaten. Via onze blogs en email updates zorgen wij ervoor dat ook jij niks mist. Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen omtrent 5G en 6G? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Bron: https://industrievandaag.nl/gesubsidieerd-eu-onderzoek-naar-6g/
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3206481/6g-moet-nog-veel-sneller-worden-dan-5g-en-de-tue-werkt-er-nu-al-hard-aan
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share