Forgotten Password

De mogelijkheden van 5g voor de maakindustrie

We schreven al eerder blogs over de trend ‘Industrie 4.0’, waaronder ook onderwerpen zoals het Internet of Things (IoT) en Predictive Maintenance vallen. Onder Industrie 4.0 valt ook de opkomst van 5G, de vijfde generatie van mobiele netwerken. Met 5G kan er onder andere meer data worden verstuurd dan met de voorloper 4G. Ook voor maakbedrijven is de komst van 5G interessant. Hoe kunnen bedrijven in deze branche zich voorbereiden op deze vernieuwing? En wat zijn de voordelen van 5G voor de ERP (Enterprise Resource planning)-systemen?

Digitalisering

Binnen de maakindustrie is digitalisering van groot belang. Het gebruiken van moderne digitale technologieën zorgt voor nieuwe kansen en bronnen van inkomsten. Digitalisering zal dan ook de komende jaren een blijvend onderwerp blijven in maakbedrijven. Met de intrede van 5G is het internet sneller en stabieler dan ooit. Dit biedt meer mogelijkheden voor het Internet of Things, wat in Nederland steeds meer gebruikt wordt.

5G binnen de maakindustrie

Voor maakbedrijven is het steeds belangrijker om directe interactie te kunnen hebben tussen leveranciers, afnemers of consumenten. Hiervoor wordt onder andere Predictive Maintenance gebruikt. Dit maakt data uitwisseling tussen product en producent mogelijk, waardoor voorspellend onderhoud mogelijk is. De data hiervan kan in de cloud gezet worden, wat met 5G razendsnel gebeurt.

Flexibele ERP-software is voor maakbedrijven onmisbaar, hiermee kunnen ze snel schakelen waardoor ze kunnen blijven concurreren. 5G speelt een onmisbare rol in het snel configureren van productielijnen en fabrieksonderdelen door middel van draadloos communicerende schakelaars en lijnen.

5G en ERP-software

ERP vormt de basis van een digitale fabriek. Met 5G kunnen maakbedrijven hun processen nog efficiënter maken. Zo kan massaproductie plaatsmaken voor werk op maat. Het nieuwe netwerk zorgt ervoor dat dit kan gebeuren zonder verlies van tijd. Dit kan met behulp van ERP, product configuratoren en andere systemen waarbij de data gedragen wordt door 5G. Hierdoor kan er op een tijdbesparende manier maatwerk geleverd worden.

Begin nu met investeren

5G bevindt zich nog in de uitrolfase, maar toch is het belangrijk om nu al te beginnen met het testen van de verschillende toepassingen. Zo is er genoeg tijden om de technologie te proberen en medewerkers te ondersteunen in het veranderproces. Veel bestaande technologieën werken al met 4G maar kunnen straks met 5G nog efficiënter werken. Door nu al te testen, kunnen er straks sneller resultaten worden behaald.

Comaen

Om in te kunnen spelen op de laatste trends en ontwikkelingen in de technische branche houden wij continue het laatste nieuws hierover in de gaten. Via onze blogs en email updates zorgen wij ervoor dat ook jij niks mist. Meer lezen over de industrie 4.0? Klik dan hier. Wil je op de hoogte blijven over dit onderwerp? Schrijf je dan nu op onze nieuwsbrief.

Bron: https://ridder.nl/2020/06/23/5g-internet-wat-betekent-het-voor-de-maakindustrie/?li_fat_id=d8f4f359-658f-4080-89a0-404834e178bf