Forgotten Password

Digitalisering binnen de maak industrie
Smart Industry 4.0

We staan aan het begin van een grote verandering; de vierde industriële revolutie die zich kenmerkt door digitalisering. Flexibeler produceren, een hogere productiviteit en de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen binnen organisaties zijn tegenwoordig allemaal mogelijk dankzij digitale oplossingen.

Maakindustrie in Nederland

Eén van de industrieën waar digitalisering nu volop te zien is, is de maakindustrie. Deze industrie is de belangrijkste motor van export voor Nederland. Het CBS geeft aan dat als het gaat om de toegevoegde waarde van exportproducten, Nederland het meest verdient aan machines en machineonderdelen. Mede door de digitalisering binnen deze industrie groeide de toegevoegde waarde van de export van machines, zoals die voor de voedingsmiddelenindustrie, met 4 miljard tussen 2015 en 2018.

Een aantal mooie voorbeelden van digitalisering binnen de maakindustrie zijn:

  • Predictive maintenance, dit is een slimme toepassing die je tegenkomt bij verschillende machines in de maakindustrie. Het voorspelt onderhoud d.m.v. sensoren die data verzamelen uit deze machines waardoor een stroomstoring of uitval voorkomen wordt;
  • Digitalisering van werkprocessen waarbij monteurs taakgericht aangestuurd worden d.m.v. real time informatie via een smartphone;
  • Zero Programming, de robotisering van diverse productieprocessen. Hier komen dus geen mensen meer aan te pas.

Maatregelen van de overheid

Digitalisering binnen de maakindustrie is momenteel in Zuid-Holland in een stroomversnelling beland door een initiatief van o.a. de Provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en TNO.

We hebben het hier over het succesvolle innovatieprogramma SMITZH (Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland). Het programma stimuleert op innovatie binnen de maakindustrie om hun productieproces te digitaliseren, automatiseren of te robotiseren door kennis en financiering te bieden voor projecten die zij uitvoeren met fieldlabs. Dit leidt tot het versterken van de concurrentiepositie van bedrijven en het innovatieve vermogen van de regio.

Ook Comaen leert elke dag meer over digitalisering. Zo hebben wij landelijk meerdere contacten binnen de innoverende maakindustrie. Een voorbeeld van zo’n slim maakbedrijf is FTNON, een onderdeel van de JBT Corporation, ze zijn o.a. gevestigd in Delft. FTNON is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van machines voor in de fruit-, en groentemarkt. De organisatie besteedt de laatste jaren veel aandacht aan het robotiseren van haar producten en maakt hierin ook de nodige stappen. Denk hierbij aan hightech robottechnologie voor het snijden, draaien en schillen van fruit en groenten – een waardevolle functie die de arbeidsbehoeften van klanten verlaagt.

Wil jij ook werken bij zo’n slimme organisatie? Neem dan gerust contact met Timo Pathekas, hij vertelt jou graag meer over de mogelijkheden bij jou in de omgeving.

👉 Timo Pathekas
 +31 6 11 85 61 20
📩 timo.pathekas@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!

Bronnen: https://visionenrobotics.nl/nieuws/succesvol-innovatieprogramma-voor-digitalisering-van-maakbedrijven-krijgt-vervolg
https://www.smartflowapps.com/nl/branche-oplossingen/maakbedrijven/