Forgotten Password

4 Nederlandse innovaties waar we trots op mogen zijn

In de afgelopen maand was Nederland meerdere keren internationaal in het nieuws. Alhoewel wij in een klein land wonen, hebben we al meerdere keren bewezen dat we koploper zijn op het gebied van innovaties in de techniek. In deze blog zetten wij 4 Nederland innovaties onder elkaar, waar de afgelopen maand wereldwijd over gesproken is.

1. Boskalis in het Suezkanaal

Het was de afgelopen dagen overal voorpagina nieuws: het vrachtschip dat vastzat in het Suezkanaal. Boskalis, een baggerbedrijf uit Papendrecht, is de redder in nood geweest en heeft het schip losgetrokken. Het schip lag toen al 6 dagen vast in het kanaal en blokkeerde zo de doorgang van 300 andere containerschepen.

Volgens Boskalis was dit vooral een complexe klus omdat alle materialen via de achterkant van het kanaal aangeleverd moesten worden. Gelukkig hielp het hoogtij op het juiste moment ook mee. Hierdoor konden de twee sleepboten van Boskalis met een trekkracht van ongeveer 400 ton de neus van het vrachtschip lostrekken. Onder toeziend oog van de hele wereld kon zo het vrachtschip én alle achterliggende boten hun weg door het kanaal vervolgen.

2. Janssen coronavaccin

Op 11 maart werd het coronavaccin van farmaceut Janssen uit Leiden als vierde goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenbureau. Bijzonder aan deze Nederlandse innovatie is dat er slechts 1 prik nodig is. Van de andere coronavaccins zijn er namelijk 2 prikken nodig. Daarnaast kan het vaccin van Janssen in een normale koelkast bewaard worden en is er dus geen bijzondere opslagruimte vereist.

Verwacht wordt dat het vaccin vanaf 19 april aan de Europese Unie geleverd zal worden. Nederland verwacht in april al zo’n 170.000 Janssen-vaccins geleverd te krijgen. In totaal kan Nederland in het tweede kwartaal 3 miljoen vaccins van Janssen verwachten

3. The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup is een Rotterdamse non-profit organisatie die zich bezig houdt met het ontwikkelen van innovaties om plastic uit de oceaan te verwijderen. De organisatie kwam in 2019 al in het nieuws toen ze hun plasticvanger presenteerden. Deze ‘veegarm’ genaamd de Interceptor, kan  50.000 kilo afval per dag uit rivieren halen. Er zijn ondertussen al meerdere Interceptors geplaatst in rivieren in onder andere Indonesië en Maleisië.

Deze maand kwam de Nederlandse innovatie weer in het nieuws toen bekend werd gemaakt dat de Britse band Coldplay een vijfde interceptor gaat financieren. Deze zal deze zomer in verschillende rivieren in Maleisië plastic gaan verzamelen

4. Eleo batterijpakket

Een minder bekende, maar zeker niet minder interessante, Nederlandse innovatie zijn de batterijpakketten van Eleo. Dit bedrijf maakt batterijpakketten voor kleine autofabrikanten van bijvoorbeeld graafmachines of tractoren.

Het bedrijf begon toen Bas Verkaik in 2016 met een paar medestudenten een elektrische motor ontwikkelde.  Met zijn kennis van elektrificatie richtte hij 3 jaar later met 2 medestudenten het bedrijf Eleo op. Dit bedrijf specifieert zich met batterijpakketten op maat. Voor fabrikanten is het belangrijk dat deze goedkoop zijn, snel laden, veilig zijn en een zo groot mogelijke capaciteit hebben. Door het plug-n-play systeem kunnen klanten zelf pakketten samenstellen. Hier voegt de uitgebreide kennis van Eleo én hun zelfontwikkelde batterijmanagementsysteem unieke waarde toe.

Comaen

Bij Comaen werken wij met opdrachtgevers die koplopers zijn in hun vakgebied. Die bepalend zijn voor de toekomst van Nederland. Zo schreven wij al eerder over hoe een Comaen Engineer meehielp bij het ontwikkelen van het coronavaccin. Ben jij ook toe aan nieuwe uitdaging waar jij écht het verschil kan maken? Neem dan contact met ons op zodat wij de perfecte match voor jou kunnen vinden.

Bronnen: https://www.ad.nl/dordrecht/boskalis-blikt-terug-op-monsterklus-in-suezkanaal-sneller-kon-echt-niet~a487afa6/
https://www.nu.nl/coronavirus/6124783/janssen-vaccins-worden-vanaf-19-april-aan-eu-geleverd.html
https://www.ad.nl/rotterdam/coldplay-koopt-rotterdamse-rivierstofzuiger-voor-strijd-tegen-plastic-soep~a24ac898/
https://www.technischweekblad.nl/nieuws/eleo-batterijpakket-als-modulair-systeem
Staat dé vacature er niet bij?