Forgotten Password

Slimme mondmaskers

Mondmaskers zijn tegenwoordig bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Dit jaar was dan ook een goed moment voor Engineers om mondmaskers te ontwerpen met verschillende hightech toepassingen. Drie verschillende bedrijven brengen dit jaar een slim mondmasker op de markt, dat meer doet dan alleen virusdeeltjes tegenhouden. In deze blog laten we je zien hoe slimme mondmaskers er in de toekomst uit kunnen zien.

De Narvalo Urban Active

Dit mondmasker is speciaal ontworpen om je te beschermen tegen luchtvervuiling in steden. In veel grote steden is de lucht erg vervuild. Dit mondmasker filtert 99% van de vervuilde deeltjes uit de lucht en houdt daarnaast ook pollen, virussen en bacteriën tegen. Ook heeft het slimme mondmasker een automatisch ventilatie, waardoor er geen condens ontstaat bij het ademhalen. Zo kun je hardlopen zonder last te krijgen van zware ademhaling of vochtigheid in je masker.

De temperatuur binnen het masker is 6,5 graden lager dan binnen een normaal mondmasker. In het masker zijn sensoren geplaatst, die bijhouden hoe snel je ademhaalt. Hierdoor kan het ventilatiesysteem zich continue aanpassen aan je activiteitenniveau. Daarnaast kan je via een speciale app bijhouden  wanneer de filters vervangen moeten worden. Het ventilatiesysteem werkt op oplaadbare batterijen en gaat 8,5 uur mee.

Xupermask

Het Amerikaanse bedrijf Honeywell bracht deze week hun slimme mondmasker op de markt. Dit mondmasker werd ontwikkeld samen met de rapper Will.i.am.  Hij droeg een soortgelijk mondmasker al tijdens de MTV VMA’S in 2020. Een techbedrijf in Amerika zag het optreden en benaderde Will.i.am gelijk voor een samenwerking. Een jaar later is het slimme mondmasker klaar voor de verkoop.

Het slimme mondmasker heeft 3 ingebouwde ventilatoren, een koptelefoon, bluetooth en oplaadbare batterijen. Ook zorgt het masker ervoor dat je bril niet beslaat tijdens het dragen. Volgens Will.i.am is de Xupermask ontworpen om bestaande mondmaskers naar een hoger niveau te tillen. Het masker is niet alleen hightech, bij het ontwerp is ook gedacht aan een trendy uiterlijk. Het mondmasker is ontworpen door Jose Fernandez, die ook meewerkte aan de kleding van films zoals Black Panther en The Avengers.

Project Hazel

Gamebedrijf Razer bracht eerder dit jaar ook een slim mondmasker op de markt. Dit masker heeft een microfoon en luidspreker, zodat mensen je goed kunnen verstaan. Daarnaast heeft het slimme mondmasker een doorzichtige buitenkant die waterdicht is. De ingebouwde verlichting zorgt ervoor dat je gezichtsuitdrukking ook in het donker goed zichtbaar is. Door de ingebouwde ventilatoren beslaat het masker niet. Ook niet bij het dragen van een bril, doordat het masker bij de neus goed afsloten is.

De ventilatoren in het masker filteren de luchten zijn hier even effectief in als een medisch N95 masker. Door de verstelbare lussen voor je oren is het draagcomfort van het masker comfortabel. Razer is bezig met het ontwikkelen van een speciale oplader voor het masker. Deze wordt uitgerust met UV-licht dat tijdens het opladen bacteriën en virussen dood.

Comaen

Om in te kunnen spelen op de laatste trends en ontwikkelingen in onze branches, volgen wij het laatste technische nieuws op de voet. Via onze blogs en e-mail updates zorgen wij ervoor dat jij ook niks mist. Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen omtrent Artificial Intelligence? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Bronnen: https://www.technischweekblad.nl/nieuws/slim-mondmasker-ademt-automatisch-uit
https://www.nu.nl/tech/6126256/honeywell-brengt-mondmasker-met-technische-snufjes-op-de-markt.html?redirect=1
https://www.engineersonline.nl/nieuws/id34064-gamebedrijf-razer-komt-met-high-tech-gezichtsmasker.html
Staat dé vacature er niet bij?