TNO ontwikkelt zelfhelende software voor cyber security

TNO heeft een nieuwe software ontwikkeld tegen cyberaanvallen. Deze software kan zichzelf aanpassen aan verschillende elementen die voor storingen in computersystemen kunnen zorgen. Inspiratie voor het maken van deze software komt van het immuunsysteem van mensen. ABN AMRO is de eerste organisatie die de innovatieve software gaat inzetten als cyber security. Partnership for Cyber Security […]

Lees meer

TNO heeft een nieuwe software ontwikkeld tegen cyberaanvallen. Deze software kan zichzelf aanpassen aan verschillende elementen die voor storingen in computersystemen kunnen zorgen. Inspiratie voor het maken van deze software komt van het immuunsysteem van mensen. ABN AMRO is de eerste organisatie die de innovatieve software gaat inzetten als cyber security.

Partnership for Cyber Security Innovation

TNO heeft voor dit project met verschillende experts Samengewerkt. Samen vormen zij het Partnership for Cyber Security Innovation (PCSI). Onder andere immunologen hielpen mee met het ontwikkelen van de software. Door de manier waarop het immuunsysteem van mensen virussen bestrijdt te onderzoeken, kon de basis worden gelegd voor de software. Veel organisaties hebben last van cybercriminelen die steeds op nieuwe manieren proberen hun systemen binnen te dringen. Door software te ontwikkelen die zich continue kan aanpassen, wordt dit voorkomen. De software wordt snel openbaar gemaakt, zodat deze voor iedereen bruikbaar is.

ICT-systemen versus het menselijk lichaam

Bestaande ICT-systemen verschillen nog erg van het menselijke immuunsysteem. Zo vervangt het menselijke lichaam regelmatig zijn eigen cellen. Hierdoor kunnen besmette cellen slechts tijdelijk slechte invloed hebben op het lichaam. Dit vervangingsproces wordt ook gebruikt om vermoedelijk besmette cellen te vervangen voor ‘schone’ exemplaren.  Deze processen in het menselijk lichaam zijn vertaald in de nieuwe software. Dit betekent twee belangrijke verbeteringen voor cybersecurity. Het is minder kwetsbaar voor niet gedetecteerde cyberaanvallen en bij vermoedelijk besmettingen wordt de bescherming automatisch verhoogd.

Continue vernieuwing

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van de software was ervoor zorgen dat het systeem zichzelf repareert en ook herkent wanneer dit nodig is: een volledig gedecentraliseerd systeem. Om de continue vernieuwing te realiseren, is gebruik gemaakt van de bestaande techniek Kubernetes. Dit is een systeem dat het mogelijk maakt om de infrastructuur van computers te beheren. Dit systeem had al de mogelijkheid om zichzelf te herstarten of vernieuwen. Hier is een extra functie aan toegevoegd. Hierdoor kunnen containers (virtuele computerservers) zichzelf regelmatig vernieuwen. Door dit regelmatige vernieuwen, kunnen cyberaanvallen sneller ontdekt worden. Ook is er een anomaliedetectie ingebouwd, waardoor containers die afwijkend reageren automatisch verwijderd worden. Zo kan er sneller ingegrepen worden om de cyberveiligheid te waarborgen.

Comaen

Zoek jij een nieuwe uitdaging op het gebied van Cyber Security? Voor een snelgroeiend bedrijf binnen de Industriële Automatisering zoeken wij een Junior Cyber Security Engineer. In deze functie ben jij de verbindende schakel tussen de procesautomatisering en de kantoorautomatisering. Je werkt aan projecten op het snijvalk van de IT, OT en Cyber Security. Meer weten? Neem dan contact op met:

👉 Sjoerd Fontein
☎️ +31 6 53 73 35 00
📩 sjoerd.fontein@comaen.nl

Bron:  https://www.engineersonline.nl/nieuws/id34034-abn-amro-gaat-zelfhelende-software-tno-inzetten-voor-cyberbeveiliging.html
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share