Heb je ooit gehoord van een ADV-regeling en wil je er meer over weten? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze regeling en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is de ADV-regeling?

ADV staat voor Arbeidsduurverkorting. Het is een regeling die wordt toegepast om werknemers de mogelijkheid te bieden om extra vrije tijd op te bouwen door het verrichten van extra werkuren. Het idee erachter is om werknemers de flexibiliteit te geven om hun werkuren te organiseren en zo een betere balans tussen werk en privéleven te bereiken.

Heb je altijd ADV-dagen?

Het kan zo zijn dat je geen recht hebt op ADV-dagen. Vakantiedagen staan in de wet en hier heb je recht op, maar afspraken over ADV-dagen en je recht erop kan je vinden in je CAO of bedrijfsregeling.

Hoe werkt het precies?

Stel dat je een contract hebt voor 38 uur in de week, maar je werkt elke week 40 uur. Dan ontvang je loon voor de 38 uur uit je contract. Die 2 extra gewerkte uren spaar je op. Je zet ze in als extra vrije dagen naast je vakantiedagen.

Arbeidsduurverkorting wordt doorgaans geregeld via CAO’s, omdat een wettelijke regeling ontbreekt. Het is ook mogelijk dat de werkgever en de medewerker(s) de regeling in een individuele arbeidsovereenkomst overeenkomen.

Arbeidsduurverkorting resulteert dus in extra vrije tijd voor medewerkers. Zo worden er ADV-uren of ADV-dagen toegekend. Voor het opnemen van de uren (dagen) kan een speciale regeling gelden. ADV-dagen vervallen in principe ieder jaar. Tenzij er in je contract, reglement of CAO hier iets anders over staat.

Waar moet je op letten?

  1. Je bouwt geen ADV op als je ziek bent, tenzij dat anders in de cao of arbeidsovereenkomst staat;
  2. Soms kun je ADV-dagen uitbetaald krijgen als loon, maar meestal is dat niet het geval;
  3. Je krijgt je ADV-uren niet terug als je tijdens die uren ziek bent;
  4. Meestal vervallen niet opgenomen ADV-uren aan het eind van het kalenderjaar;
  5. Je werkgever hoeft niet opgenomen ADV niet uit te betalen als je ontslag neemt of krijgt.

Wat zijn de voordelen van een ADV-regeling?

Voor werknemers kan de ADV-regeling verschillende voordelen bieden. Het stelt hen in staat om extra vrije tijd op te nemen wanneer ze dat nodig hebben, bijvoorbeeld voor persoonlijke afspraken, vakantie of om gewoon even bij te tanken. Dit draagt bij aan een betere werk-privébalans en kan de tevredenheid en motivatie op de werkvloer verhogen.

Voor werkgevers kan de ADV-regeling ook voordelig zijn. Het kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent doordat het een flexibele arbeidsomgeving bevordert. Bovendien kan het de productiviteit verhogen door werknemers de mogelijkheid te geven om op te laden en uitgerust terug te keren naar hun werk.

Kortom, de ADV-regeling kan een waardevol instrument zijn voor zowel werknemers als werkgevers. Door het op de juiste manier toe te passen en te gebruiken, kan het bijdragen aan een positieve werkomgeving en meer werkgeluk op de werkvloer.

Comaen

Comaen biedt technische professionals goede contracten met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Ben jij toe aan een volgende stap? Bekijk hier onze vacatures.

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs en inzichten in de technische sector? Schrijf je dan in op onze maandelijkse update en mis niets van het laatste nieuws.

Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share