Vanaf 2024 komen er voor meer bedrijven cybersecurity richtlijnen

De EU landen en het Europese parlement zijn akkoord: er komen nieuwe cybermaatregelen. Vanaf 2024 moeten beter beveiligde netwerk- en informatiesystemen en een meldplicht voor ernstige cyberincidenten gaan zorgen voor een betere cybersecurity. Deze plannen staan in de herziene EU Netwerk- en Informatie Beveiligingsrichtlijn (NIB2). Cybersecurity niveau Industrie moet omhoog Volgens de minister van Justitie […]

Lees meer

De EU landen en het Europese parlement zijn akkoord: er komen nieuwe cybermaatregelen. Vanaf 2024 moeten beter beveiligde netwerk- en informatiesystemen en een meldplicht voor ernstige cyberincidenten gaan zorgen voor een betere cybersecurity. Deze plannen staan in de herziene EU Netwerk- en Informatie Beveiligingsrichtlijn (NIB2).

Cybersecurity niveau Industrie moet omhoog

Volgens de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, heeft het thuiswerken ons nog afhankelijker gemaakt van digitale processen. Hierdoor is er een stijging in digitale dreigingen, van zowel criminelen als politieke groepen, te zien. Daarom is het belangrijk dat het cybersecurity niveau in de EU wordt verhoogt. Om te voorkomen dat cybercriminaliteit blijvende schade aanricht aan de maatschappij.

Omdat we zo afhankelijk zijn van digitale proscessen kan een cyberaanval grote gevolgen hebben. Het regelen van digitale veiligheid blijft de verantwoordelijkheid van consumenten en bedrijven zelf. De nieuwe wetgeving moet er wel voor zorgen dat het gemiddelde cybersecurity niveau in belangrijke sectoren stijgt.

Meer bedrijven gaan vallen onder proactief toezicht

Op dit moment zijn er al cybersecurity richtlijnen voor banken, clouddiensten en energiemaatschappijen. Deze moeten hun digitale veiligheid op orde hebben en ernstige cyberincidenten bij de Rijksoverheid melden. Vanaf 2024 komen hier flink wat sectoren bij. In de nieuwe richtlijn wordt er onderscheidt gemaakt tussen 2 categorieën: essentiële en belangrijke aanbieders.

Bij essentiële aanbieders, bedrijven in vitale sectoren, is het toezicht proactief geregeld. Dit in tegenstelling tot belangrijke aanbieders, waar het toezicht in het geval van een incident plaatsvindt. Onder belangrijke aanbieders vallen bedrijven waarbij verstoring niet gelijk zal lijden tot grote maatschappelijke problemen. Bedrijven krijgen ook een zorgplicht, hieronder valt het verhogen van de beveiliging en het inzichtelijk maken van de afhandeling van cyberincidenten.

Comaen

Zoek jij een nieuwe uitdaging binnen de cybersecurity? Voor een opdrachtgever die innovatieve automatiseringsprojecten binnen de mobiliteitsbranche verzorgt, zoeken wij een Security Engineer. Jij gaat werken aan uitdagende infrastructurele projecten, zoals tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen. Interesse? Bekijk hier de vacature of neem direct contact op.

Bron:
https://www.engineersonline.nl/nieuws/id35682-eu-gaat-meer-cybermaatregelen-verplichten.html
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share