Kan een zweefvliegtuig 800 kilometer per uur halen?

Engineering

Een normaal zweefvliegtuig haalt maximaal een snelheid van rond de 280 kilometer per uur. Maar volgens professor Pascal Fua, hoofd van EPFL’s Computer Vision Laboratory, zou dit veel sneller kunnen. Hij werkt aan een robotzweefvliegtuig, dat met de hulp van alleen de wind, 800 kilometer per uur zou kunnen halen. Altijd al een jongensdroom Fua […]

Lees meer
Engineering

Een normaal zweefvliegtuig haalt maximaal een snelheid van rond de 280 kilometer per uur. Maar volgens professor Pascal Fua, hoofd van EPFL’s Computer Vision Laboratory, zou dit veel sneller kunnen. Hij werkt aan een robotzweefvliegtuig, dat met de hulp van alleen de wind, 800 kilometer per uur zou kunnen halen.

Altijd al een jongensdroom

Fua is als sinds jonge leeftijd bezig met vliegen. Hij wilde vroeger gevechtspiloot worden maar toen zijn zicht te slecht bleek, besloot hij te gaan zweefvliegen. Ondertussen vliegt hij al 30 jaar de wereld rond met zijn zweefvliegtuig. Hij brak ook een record. In 2006 vloog hij samen met een team binnen 5 uur over het Andes gebergte, een afstand van 1000 kilometer. Hij deed dit met behulp van de winden uit de stille oceaan.

Robotzweefvliegtuig

De professor laat het niet bij dit record. Hij wil graag de grenzen van zweefvliegen nog verder verleggen. Hij gebruikt hierbij de techniek van dynamisch zweven. Bij deze vliegtechniek wordt er energie gewonnen door de grens tussen verschillende luchtmassa’s te overschrijden op verschillende snelheden. Alleen gaat het vliegen dan zo snel dat het voor mensen moeilijk is om het glijden te beheersen. Fua bedacht hiervoor een oplossing: het gebruik van robots om automatisch het glijden te regelen.

Op dit moment wordt er bij Microsoft Research hard gewerkt om de zwevende luchtrobot te creëren. In het lab worden er simulaties uitgevoerd om een algoritme te creëren dat de verschillende reacties van een zweefvliegtuig leert. Dit algoritme wordt vervolgens ingevoerd in de robotcontroller. Zo zal het dynamische, stijgende deel van het vliegen automatisch gebeuren.

Meerdere toepassingen

Dit project is niet alleen interessant voor zweefvliegen. Andere toepassingen die efficiënt gecontroleerd worden, zoals bijvoorbeeld windturbines en kernfusiereactoren, kunnen ook baat hebben bij dit project. Zo worden de prestaties van windturbines enorm beïnvloed door de wind om de turbine heen. Door de bladen automatisch te controleren kan de efficiëntie continue worden verzekerd.

Comaen

Heb jij ook interesse in zweefvliegen? Houd dan onze social media in de gaten voor toffe beelden. Wij zijn namelijk aanwezig op het Nederlands Kampioenschap Zweefvliegen 2022 in Gelderland. Samen met een aantal Comaen professionals zullen wij daar een zweefvlucht maken.

Bron: https://www.engineersonline.nl/nieuws/id35387-zweefvliegen-met-800-kilometer-per-uur.html
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share