Forgotten Password

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence

De laatste jaren kunnen we er eigenlijk al niet meer omheen; Artificial Intelligence, of anders gezegd; kunstmatige intelligentie. Maar wat is Artificial Intelligence eigenlijk?

Artificiële intelligentie (AI), zijn apparaten die reageren op data of impulsen uit hun omgeving, en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen. Het gaat bij AI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen.*

Artificial Intelligence in Nederland

Grote bedrijven als Apple, Google en Tesla zijn pioniers geweest op dit gebied, maar inmiddels is AI ook in de techniek niet meer weg te denken. Binnen de techniek is er de trend dat mensen steeds meer gewend zijn aan de mogelijkheden van AI en dat zij op zoek gaan naar samenwerking en verbetering. Nederland loopt al jaren voor in deze ontwikkelingen op het gebied van AI. Zo heeft Nederland een eigen AI coalitie, bestaande uit organisaties als het ministerie van Economische Zaken, MKB Nederland, Seedlink, IBM, Philips, TNO en Ahold Delhaize. Deze coalitie wilt voor de verdere ontwikkeling van AI een nationaal fonds opzetten om zo niet achter te blijven bij de rest van Europa. Volgens het VNO-NCW* (Verbond van Nederlandse Ondernemingen – Nederlands Christelijk Werkgeversverbond) willen, naast de al aangesloten bedrijven, nog ruim 60 organisaties zich aansluiten bij deze plannen.

Machine Learning

Binnen de wereld van AI is het onderzoeksveld van ‘Machine Learning’ (ML) ook een belangrijk onderwerp van gesprek. Wat zijn de overeenkomsten tussen AI en ML? De basis voor beide technieken is het gebruik van algoritmes, waarbij gegevens worden geanalyseerd, men wijzer wordt over de situatie om dit vervolgens toe te passen binnen onze menselijke en technische wereld. Bij ML wordt, in plaats van handmatig software coderen vanuit technische specificaties, de machine getraind om een bepaalde taak uit te voeren op basis van data en algoritmes.

Vervangen AI en ML alle werkzaamheden?

AI en ML zorgen er in sommige gevallen voor dat menselijk werk wordt vervangen door robots of automatische processen. Toch blijkt dat de vakspecialisten in dit vak nooit volledig vervangen kunnen worden. Uit een onderzoek van het UWV* blijkt dat er in 2018 85.000 technische vacatures waren. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 42.000 vacatures in 2013. Deze groei is onder andere te danken aan het optimaliseren van productieprocessen. Het is van belang dat werknemers zich door blijven ontwikkelen om bij te blijven bij nieuwe ontwikkelingen. Comaen bevindt zich als recruitment specialist in deze markt voor vakspecialisten. Door onze werkwijze en expertise treden wij op als verlengstuk voor onze opdrachtgevers als het gaat om capaciteitsvraagstukken en ontwikkelingen in de markt.

Bent u op zoek naar deze vakspecialisten of wilt u als professionals eens sparren over de mogelijkheden? Bel ons op 023-8443219 of mail naar info@comaen.nl.

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!

*Bronnen:
https://www.mediawijsheid.nl/kunstmatigeintelligentie/
https://www.ad.nl/ad-werkt/robots-kunnen-niet-iedereen-vervangen-grote-vraag-naar-vakkrachten-in-industrie~a32e6b47/ 
https://nos.nl/artikel/2293976-actie-nodig-om-voorop-te-blijven-met-kunstmatige-intelligentie.html