Techniek sector steeds populairder

Arbeidsmarkt

Technische sector groeit Het aantal mensen dat kiest voor een baan in de techniek is weer gestegen. Het aantal mensen met een technisch beroep steeg van 2020 tot 2021 met 6%. Dit in tegenstelling met de totale beroepsbevolking, die maar met 3% steeg. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor techniekpact. Dit is een samenwerking tussen […]

Lees meer
Arbeidsmarkt

Technische sector groeit

Het aantal mensen dat kiest voor een baan in de techniek is weer gestegen. Het aantal mensen met een technisch beroep steeg van 2020 tot 2021 met 6%. Dit in tegenstelling met de totale beroepsbevolking, die maar met 3% steeg. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor techniekpact. Dit is een samenwerking tussen Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid.

Ook vrouwen kiezen voor techniek

Ook onder vrouwen is een technisch beroep steeds gewilder. Van 2013 tot 2021 steeg het aantal vrouwen met een technisch beroep met 55%. Wij schreven al eerder over hoe AI kan bijdragen aan meer vrouwen in de techniek.

Krapte op de arbeidsmarkt

Het aantal vacatures in de technische sector groeit ook. Ten op zichtte van 2020 was er in 2021 een stijging van 71% in het aantal technische vacatures. De werkloosheid onder technisch personeel is dan ook laag, slechts 3.2%. Dit percentage is nog lager onder MBO’ers, hiervan is maar 2.9% werkloos. Volgens het onderzoek zijn er weinig verschillen per regio. Overal in Nederland is de vraag naar technisch personeel groot. Ook zal de energietransitie een belangrijke rol spelen in het verder verhogen van deze vraag.

Meer uitstroom naar bèta

Ook uit onderwijsdata blijkt dat techniek onder jongeren populair is. Van alle VWO-gediplomeerden stroomde 40% door naar het bèta technisch hoger onderwijs. Van alle HAVO-gediplomeerden lag dit percentage op 25%. Onder alle MBO opleidingen is 28% bèta technisch gediplomeerd.

Comaen

Benieuwd hoe je in deze tijd van krapte aantrekkelijk blijft voor professionals? Wij hebben jarenlange ervaring in de arbeidsbemiddeling en veel kennis van de technische markt. Ook weten wij wat technische professionals bezighoudt en hoe je hen het beste aantrekt. Zo kunnen wij opdrachtgevers blijvend ontzorgen bij capaciteitsvraagstukken. Wil je weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met Jasper.

👉 Jasper Bakker
☎️ +316 153 22 585
📩 jasper.bakker@comaen.nl

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/steeds-meer-mensen-werkzaam-in-techniek
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share