Wat verdient een BIM Modelleur?

Carrière

Wat verdient een BIM Modelleur? Als BIM Modelleur ben je een belangrijk onderdeel in de ontwerpfase van installaties of gebouwen. Jij zorgt voor de samenstelling van het BIM informatiemodel. Dit doe je door te tekenen, berekenen en te selecteren. Hier staat dan ook een mooi salaris tegenover. Gemiddeld verdient een medior BIM modelleur zo’n €3.300,- […]

Lees meer
Carrière

Wat verdient een BIM Modelleur?

Als BIM Modelleur ben je een belangrijk onderdeel in de ontwerpfase van installaties of gebouwen. Jij zorgt voor de samenstelling van het BIM informatiemodel. Dit doe je door te tekenen, berekenen en te selecteren. Hier staat dan ook een mooi salaris tegenover. Gemiddeld verdient een medior BIM modelleur zo’n €3.300,- bruto per maand.

Een beginnende BIM Modelleur start rond de €2.500,-. Ben je al verder in je carrière? Dan kan je aan de slag als Senior BIM Modelleur en zul je gemiddeld zo’n €4.500,- verdienen. Na Senior BIM Modelleur kan je ook nog doorgroeien naar BIM coördinator of BIM Manager. Doordat je in deze rollen meer verantwoordelijkheid hebt, zal je salaris hierbij ook een stap omhoog gaan

Wat moet een BIM Modelleur voor dit salaris doen?

BIM Modelleurs werken aan het ontwerpen van verschillenden 3D-modellen. Bijvoorbeeld gebouwen of civiele werken. De afkorting BIM staat voor Building Information Model. In dit model staat alle data verzameld die nodig is voor de bouw van een gebouw. In dit 3D-model kunnen dus handig bouwtekeningen, calculaties en rapporten worden verzameld.

Als BIM-Modelleur teken je de componenten van een gebouw of installatie. Deze tekeningen visualiseer je in 3D en plaats je in het BIM model. Daarnaast beheer je alle informatie in het model. Het model is alleen bruikbaar als het ook in de praktijk kan worden uitgevoerd. Daarom toets je de toepasbaarheid en kwaliteit. Dit doe je met software zoals AutoCAD, Revit MEP, Revit Architecture en Revit Structure.

Als BIM Modelleur voer je vaak deze taken uit:

– 3D-tekeningen maken;
– Projectinformatie verwerken;
– Informatiemodellen beheren;
– Objectgegevens koppelen;
– Berekeningen maken;
– Bestekken, ontwerpen en gegevens controleren;
– Softwarecontroles uitvoeren;
– Model performance verbeteren;
– Overleggen met stakeholders.

Als BIM Modelleur werk je regelmatig samen met andere BIM Modelleurs. Jouw team wordt aangestuurd door een manager: een BIM regisseur of een BIM Coördinator. Je werkt ook samen met verschillende disciplines. Zo kan je binnen projectgroepen samenwerken met Engineers, Tekenaars of Werkvoorbereiders. Daarnaast wordt er geschakeld met externe partijen zoals aannemers, leveranciers en natuurlijk de opdrachtgever.

Hoe word je BIM Modelleur?

Om BIM Modelleur te worden heb je minimaal een MBO opleiding nodig. Richting Elektrotechniek of Installatietechniek. Als je voor HBO of WO kiest, zijn de studies Bouwkunde, Civiele Techniek en Werktuigbouwkunde relevant. Naast een relevante studie is het belangrijk dat je kennis hebt van CAD- en Revit software. Deze kennis kan je ook opdoen door trainingen te volgen.

 Waar kan ik aan de slag?

Als BIM Modelleur kan je aan de slag in meerdere branches. Zo kan je werken in de Bouw, Installatietechniek, Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek. Of in de Utiliteit of Civiele Bouw sector. Mogelijke werkgevers zijn aannemers, woningcorporaties, ingenieursbedrijven of installatiebedrijven.

 Wat zijn je baankansen?

Veel bedrijven zijn op zoek naar BIM Modelleurs. Ook voor junioren staan er voor deze functie veel vacatures open. Zo kan je zelfs met weinig ervaring aan de slag. Driekwart van de werkgevers vraag om een HBO diploma. Als je een HBO of WO opleiding hebt gevolgd liggen je baankansen dus het hoogst.

BIM Modelleur vacatures

Zoek jij een baan als BIM-modelleur Bekijk dan onze BIM modelleur vacatures.  Eerst meer weten over BIM? Lees onze andere blogs over wat BIM inhoudt en wat een BIM modelleur doet. 

Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share