Eén systeem voor alle bruggen

Civiele Techniek

Rijkswaterstaat telt honderden bruggen, sluizen en tunnels. Allemaal aangestuurd met eigen hardware, software en bedacht door eigen gespecialiseerde Engineers. Dat wil Rijkswaterstaat nu anders gaan doen met behulp van zogenaamde IA-bouwblokken. 3B-Bruggenblok bruikbaar voor alle bruggen Het zogenoemde 3B-Bruggenblok (3BB) bestuurt alle dynamische functies in een brug. De signalering, afsluitbomen en de brugvallen. Het beheer […]

Lees meer
Civiele Techniek

Rijkswaterstaat telt honderden bruggen, sluizen en tunnels. Allemaal aangestuurd met eigen hardware, software en bedacht door eigen gespecialiseerde Engineers. Dat wil Rijkswaterstaat nu anders gaan doen met behulp van zogenaamde IA-bouwblokken.

3B-Bruggenblok bruikbaar voor alle bruggen

Het zogenoemde 3B-Bruggenblok (3BB) bestuurt alle dynamische functies in een brug. De signalering, afsluitbomen en de brugvallen. Het beheer van tunnels en bruggen wordt hierdoor minder complex. Het bouwblok kan gebruikt worden op vrijwel alle bruggen van Rijkswaterstaat. Dit zorgt ervoor dat de bruggen veilig en betrouwbaar blijven in de toekomst.

3BB vs. Legosteentjes

Het 3BB wordt vergeleken met modulaire legosteentjes, die gebruikt kunnen worden voor alle bruggen. Dit houdt in dat het systeem van het bouwblok volgens een bepaald constructiesysteem ontworpen is. Hierdoor zijn onderdelen van het systeem uitwisselbaar met verschillende modellen. Elke brug heeft namelijk dezelfde functionaliteit. Op dit moment wordt er ook gewerkt aan bouwblokken voor sluizen en tunnels.

Wantijbrug eerste brug met 3BB systeem

Het 3BB is in 2020 voor het eerst geïntroduceerd en getest tijdens de renovatie aan de Wantijbrug. Nu wordt het ook doorgevoerd bij andere bruggen van de Rijkswaterstaat die gerenoveerd worden. Naast de makkelijkere besturing, zal de Rijkswaterstaat ook sneller storingen kunnen oplossen. Waardoor (vaar)weggebruikers in de toekomst minder last zullen hebben van hinder.

Leeromgeving

In Delft is een educatieomgeving gebouwd. Omdat alle besturingssystemen uiteindelijk hetzelfde zijn kunnen brugwachters allemaal hetzelfde opgeleid worden. Ze gaan nog steeds werken bij hun eigen brug, maar ze kunnen ook van elkaar leren. Een brugwachter van de Wantijbrug kan dan straks ook andere bruggen besturen.

Comaen

Wil je ook meewerken aan dit bijzondere project? Bij Comaen zijn we nog op zoek naar verschillende Engineers. Zowel in vast dienstverband als tijdelijk. Ben je geïnteresseerd neem dan nu contact op met Sjoerd via 06-53733500 of via sjoerd.fontein@comaen.nl.

Bron: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2020/08/lessen-uit-het-ontwerp-van-het-bouwblok-3b-bruggen                                                                                                                                                          https://www.n3werkzaamheden.nl/actueel/1606739.aspx
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share