Forgotten Password

Robotic Process Automation

Bij de definitie robot denk je vaak gelijk aan een fysieke robot zoals je die in films ziet zoals Terminator of I Robot. De realiteit is dat voornamelijk veel repeterend werk op dit moment door robots gedaan wordt. Dit hoeft niet altijd fysiek te zijn, maar kan ook een proces zijn of een computergestuurde handeling zoals RPA.

Wat is RPA?

RPA staat voor Robotic Process Automation en draait om het automatiseren van repetitieve handelingen door middel van software. Iedereen kent wel situaties van collega’s die dag in, dag uit dezelfde handelingen doen achter een computer. Inloggen, verwerken en schakelen tussen verschillende systemen. Veelal om data van het ene systeem in het anderen systeem te krijgen of te zorgen dat de échte processen goed kunnen functioneren.

Dat zijn nou precies de situaties waar RPA een waardevolle bijdrage kan leveren. Want als systemen die saaie handelingen overnemen, kunnen mensen zich focussen op wat echt telt. Waarde toevoegen voor klanten.

RPA wordt al veel gebruikt  bij het automatiseren van backoffice-processen zoals HR of Finance administratie. Veel bedrijven hebben de eerste stappen gezet. Echter wordt de potentie van RPA pas duidelijk bij een grootschaligere uitrol. De robot zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de dagelijkse werkzaamheden. Zowel bij het automatiseren van backoffice processen als het ondersteunen van medewerkers in hun dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor wordt de robot uit de mens gehaald. Niet zozeer om kostenreducties te realiseren, maar om beter gebruik te maken van Human Capital. Komende jaren zal dit nog relevanter worden, gezien de schaarste op de arbeidsmarkt.

NOVA als mooi voorbeeld van RPA

Robotic Process AutomationEen mooi voorbeeld van een innovatieve oplossing op het gebied van RPA is NOVA. NOVA is te koppelen met Microsoft Outlook, waardoor een gast eenvoudig uitgenodigd kan worden via een e-mail. In deze email staat een QR-code waarmee je je bij aankomst aanmeldt en informatie ontvangt waar je verwacht wordt. Degene die je heeft  uitgenodigd ontvangt een bericht van NOVA als je bent gearriveerd. Zo is een permanente bemande receptie niet meer nodig!

Door de toepassing van RPA ontstaat een ware shift in hoe organisaties zichzelf organiseren. Stel je voor dat iedere medewerker met behulp van technologie 15-30 minuten van zijn/haar tijd per dag kan besteden aan meer waarde toevoegende activiteiten!

Comaen werkt voor een aantal bedrijven die voorop lopen qua innovatie. Wil jij weten wat jouw technische impact kan zijn? Marco Reemer vertelt je graag meer over de mogelijkheden bij onze innovatieve opdrachtgevers.

👉 Marco Reemer
+31 6 11 07 89 15
📩 marco.reemer@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!

* Bronnen: https://www.linkedin.com/company/regel-partners-b-v/
https://www.sixsigma.nl/wat-is-rpa
https://www.consultancy.nl/nieuws/21410/toepassingen-van-rpa-nemen-sterk-toe-in-2019
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/kan-een-robot-mensen-vervangen~bf7016bf/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F