Nieuwe groene asfaltcentrale

Civiele Techniek

Rijkswaterstaat is bezig met een emissievrije asfaltcentrale. Hiermee willen zij circulair asfalt produceren zonder CO2-uitstoot. Dit is onderdeel van het doel van Rijkswaterstaat om in 2030 een CO2-uitstoot van netto nul te hebben. 200 kiloton Op dit moment is de uitstoot van het winnen en produceren van asfalt ruim 200 kiloton CO2. Dit neemt het […]

Lees meer
Civiele Techniek

Rijkswaterstaat is bezig met een emissievrije asfaltcentrale. Hiermee willen zij circulair asfalt produceren zonder CO2-uitstoot. Dit is onderdeel van het doel van Rijkswaterstaat om in 2030 een CO2-uitstoot van netto nul te hebben.

200 kiloton

Op dit moment is de uitstoot van het winnen en produceren van asfalt ruim 200 kiloton CO2. Dit neemt het grootste gedeelte in de CO2 voetafdruk van Rijkswaterstaat in. Om het doel van 2030 te halen moet het tempo van nieuwe ideeën omhoog.

Voor de groene asfaltcentrale werkt Rijkswaterstaat samen met eigenaren van asfaltcentrales, Vakgroep Bitumineuze Werken (VBW), aannemers en ingenieurs, gemeenten en provincies. Gezamenlijk kunnen zij binnen anderhalf jaar de centrale gereed hebben en 100.000 ton asfalt per jaar produceren.

Biobased grondstoffen

Daarnaast zou de asfaltcentrale ook kansen bieden voor nieuwe technieken en biobased grondstoffen. Dit zijn materialen die zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Rijkswaterstaat wil graag aan de slag met biobased bitumen voor de deklaagmengsels van het asfalt.

Groene centrale

Dit zal niet de eerste groene centrale in Nederland worden. Echter wel de eerste die op zo een grootschalig niveau asfalt produceert. Of dit ook het meest duurzame asfalt wordt, is nog niet duidelijk. Wanneer het asfalt getransporteerd moet worden naar de andere kant van Nederland is er namelijk ook de transport uitstoot.

Comaen

Wil jij ook werken aan duurzame oplossingen binnen de Civiele Techniek? Wij zijn altijd op zoek naar nieuw technisch talent. Neem contact met ons op of kijk hier alvast naar onze Civiele Techniek vacatures. 

Bron: https://www.cobouw.nl/infra/nieuws/2022/01/rijkswaterstaat-de-boer-op-met-emissievrije-asfaltcentrale-101301961
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share