De Tyrannosaurus Rex ook wel T. Rex, is één van de bekendste dinosaurussen. Veel mensen kennen hem van de Jurassic Parkfilms of van het skelet in het museum Naturalis in Leiden. Nederlandse onderzoekers zijn er nu achter gekomen hoe de T. Rex liep. Het blijkt namelijk dat hij minder snel liep dan gedacht én dat zijn lange zware staart zorgde voor meer stabiliteit. Dit laatste kan onderzoekers van tweebenige robots met eventwichtsproblemen helpen.

Biomechanisch model

Pasha van Bijlert, bachelorstudent Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, raakte geïnspireerd door het T. Rex skelet in Naturalis. Hij besloot uit te zoeken hoe de T. Rex vroeger liep. Hierbij lag zijn interesse vooral bij hoe het dier energie bespaarde tijdens het wandelen. Samen met zijn begeleiders maakte van Bijlert een biomechanisch model. Hierbij lag de focus vooral op de beweging van de enorme staart. Deze was namelijk de helft van de totale lengte van de dino en woog meer dan duizend kilogram.

Bij dinosauriërs gaat de staart op en neer tijdens het lopen, dit is mogelijk doordat de staart is opgehangen aan rekbare bandjes tussen de ruggenwervels. Deze op-en-neer beweging heeft de jonge wetenschapper in het biomedisch model verwerkt. Uit het model kon de wetenschapper de optimale beweging van de T. Rex afleiden, oftewel de loopbeweging waarbij het dier zo weinig mogelijk energie verbruikt. Deze is te zien in onderstaande video.

Wandelsnelheid

Een opvallende uitkomst uit de simulaties is dat de T. Rex even snel liep als een volwassen mens. Namelijk 4,6 kilometer per uur. Dit is twee maal langzamer dan wetenschappers hiervoor dachten. Van Bijlert is de eerste die de staart meenam in de berekeningen. Heel verrassend is de rustige wandelgang van het dier niet. Volgens van Bijlert lopen veel grotere dieren langzamer dan gedacht, omdat rennen ze simpelweg teveel energie kost.

Robots met dinosauriër staart

De inzichten uit dit onderzoek zijn bruikbaar voor wetenschappers die robots ontwerpen. Veel robots met twee benen hebben namelijk problemen met hun evenwicht behouden. Hierdoor vallen ze snel om. Een toevoeging van een staart zou wel eens kunnen helpen om deze robots stabieler te maken. Van Bijlert raadt robotbouwers dan ook aan om te kijken naar het toevoegen van een staart aan hun tweebenige robots. Hierbij moet wel overwogen worden dat de staart zorgt voor extra massa.

Comaen

Heb jij interesse in hightech robotica? Voor een familiebedrijf dat zich focust op de ontwikkeling van robotica-oplossingen, motion control en aandrijftechniek zoeken wij een Project Manager Robotics. In deze functie vertaal jij klantwensen naar technisch en financieel haalbaar projecten. Daarna zorg jij ervoor dat het project naar wens van de klant wordt uitgevoerd. Interesse? Neem contact met ons op.

☎️ 023 884 32 19
📩 info@comaen.nl

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/loopje-van-t-rex-inspiratie-voor-zuinige-robots
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share