4 actuele trends in de Industriële Automatisering

Binnen de Industriële Automatisering worden er continue innovaties doorgevoerd. In de industriële sector wordt in vol tempo geïnvesteerd in R&D waardoor er steeds weer vernieuwende technologieën uit voort komen. Zo worden er bijvoorbeeld productieprocessen gestroomlijnd om makkelijker klant specifieke oplossingen te kunnen produceren. Binnen de Industriële Automatisering zijn er op dit moment 4 trends die […]

Lees meer

Binnen de Industriële Automatisering worden er continue innovaties doorgevoerd. In de industriële sector wordt in vol tempo geïnvesteerd in R&D waardoor er steeds weer vernieuwende technologieën uit voort komen. Zo worden er bijvoorbeeld productieprocessen gestroomlijnd om makkelijker klant specifieke oplossingen te kunnen produceren. Binnen de Industriële Automatisering zijn er op dit moment 4 trends die zorgen voor snelle veranderingen binnen de industrie.

1. Digitalisering

Om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor een industrie met economische groei, werkgelegenheid en duurzaamheid is het belangrijk om te investeren in digitalisering.  Naast digitalisering moet er ook geld vrij gemaakt worden voor nieuwe productietechnologieën, aangezien dit ervoor zal zorgen dat de industriesector concurrerend blijft. Digitalisering zorgt voor het verminderen van fouten, doorlooptijden en voor hogere kwaliteit. Maar hiernaast geeft het ook ICT de mogelijkheid om te vernieuwen op het gebied van verdien- en servicemodellen.

Digitalisering tot een prioriteit maken zal ervoor zorgen dat data structureel een toevoegde waarde kan geven aan bedrijven. Met digitalisering kan het ontwerp sneller ontwikkeld worden. In de productiefase versnelt het de doorloop tijd. Later in de orderfase zorgt het voor minder onduidelijkheden in tekeningen doordat de informatie aansluit bij het productieproces. Tot slot kan in de gebruikersfase, gebruikersdata gebruikt worden om de dienstverlening aan klanten te verbeteren.

2. Smart Industry & Manufacturing

Onder Smart Industry vallen alle digitaliseringen van organisaties, productiemiddelen, producten en mensen. Hierbij worden de nieuwste productietechnologieën samengebracht. Bij producten voor consumenten wordt de keten digitaal aangestuurd door klanten. In de business tot business markt kunnen hier nog stappen worden gezet om de potentie van digitalisering nog meer te benutten. Daarom is het bij brancheorganisaties en de overheid nu prioriteit om digitalisering aan te moedigen.

In een smart toeleveringsketen gaat het om de volgende onderwerpen:

  1. Slim en foutloos produceren;
  2. Flexibele (maatwerk)productie in kleine series;
  3. Slimme, digitaal verbonden producten;
  4. Slimme, extra (service)diensten bij fysiek product;
  5. Digitale smart factory, met verbinding van afdelingen en machines, waar data sturend is;
  6. Bedrijven die digitaal verbonden zijn in de keten;
  7. Duurzaam produceren;
  8. Slimmer werken door technologie die personeel ondersteunt.

3. Robotica

Robotisering en Industriële Automatisering zijn noodzakelijk in veel maak- en assemblageprocessen. Het is dan ook van belang dat bedrijven deze onderdelen op orde hebben om continue productieverbeteringen mogelijk te maken. Zo blijven ze concurrerend op de wereld markt. Hierbij is het vooral belangrijk dat ze hoog- en lagere toegevoegde waarde-onderdelen kunnen produceren in hun eigen lokale ecosysteem. En dat dit efficiënt gebeurt. Uit onderzoek van Deloitte en PWC blijkt dan ook dat door de pandemie er afgelopen jaar veel meer automatiseringstechnologie is geïmplementeerd. Door robotisering worden processen sneller en goedkoper. Hierdoor kan concurrentie voordeel ontstaan.

De actuele trends in de robotica zijn:

  1. Slimmere robots die eenvoudiger zijn te programmeren;
  2. Robots die samenwerken met mensen en snel aan te passen zijn aan verschillende werkzaamheden;
  3. Robots die digitaal verbonden zijn met productiewerken. Gekoppeld aan Industrial Internet of Things (IIoT) en de cloud biedt dit mogelijkheden om verdienmodellen te updaten.

4. Artificial Intelligence (AI)

AI is een technologie die in verschillende sectoren zorgt voor belangrijke ontwikkelingen. Zo verdubbelen in 2025 de investeringen in deze technologie, in vrijwel alle sectoren. Door de overgang naar een ‘Smart Industry’ kan de industrie met intelligente machines en data alle processen verder optimaliseren. AI helpt medewerkers om beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op actuele data. Hiervoor is het belangrijk dat data uit verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld wordt. Predictive maintenance, digital twins en autonome robots zijn hier voorbeelden van. Door AI kunnen verschillende delen van de keten aan elkaar gekoppeld worden wat zorgt voor hogere productiviteit, kwaliteit en lagere kosten. Hierdoor zal de gehele keten in de toekomst wellicht wel zelf organiserend worden.

Comaen

Wil jij ook werken aan de technologie van de toekomst? Voor een van de meest vooruitstrevende technische bedrijven in Nederland zoeken wij een Research Engineer Hightech. Deze uniek functie is een combinatie van onderzoek, ontwikkeling en Engineering. Daarnaast draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Interesse? Neem contact op met Sjoerd.

👉 Sjoerd Fontein
☎️ +31 6 53 73 35 00
📩 sjoerd.fontein@comaen.nl

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Schrijf je dan in op onze maandelijkse update. Zo mis je nooit meer het laatste nieuws of interessante vacatures.

Bron: https://industrievandaag.nl/trends-industriele-automatisering-mei-2021/
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share