Heineken zet robots in voor flexible manufacturing

Heineken is met productielocaties in meer dan zeventig landen één van de grootste bierproducenten ter wereld. Op al deze productielocaties wordt de productie steeds ingewikkelder en ook de machines complexer. Daarom gaat Heineken robots inzetten om de flexibiliteit van de organisatie te vergroten en meer technische arbeidskrachten aan te trekken. Samen met innovatieprogramma Smitzh, fieldlab […]

Lees meer

Heineken is met productielocaties in meer dan zeventig landen één van de grootste bierproducenten ter wereld. Op al deze productielocaties wordt de productie steeds ingewikkelder en ook de machines complexer. Daarom gaat Heineken robots inzetten om de flexibiliteit van de organisatie te vergroten en meer technische arbeidskrachten aan te trekken. Samen met innovatieprogramma Smitzh, fieldlab RoboHouse en TNO ontwikkelde Heineken daarom robotica-oplossingen met flexible manufacturing.

Flexible manufacturing

Flexible manufacturing is een belangrijke ontwikkeling binnen de Smart Industry. Met flexible manufacturing kan er automatisch omgegaan worden met onverwachte situaties. Zo kan de robot van Heineken omgevallen bierflesjes herkennen en oppakken zonder dat de productie moet worden stilgelegd. De robot is in staat veranderingen in de omgeving te herkennen en hier op te reageren.

Deze robot is een goed voorbeeld van een flexibele productielijn. TNO was verantwoordelijk voor de aansturing en beweging van de robot en RoboHouse nam het vision gedeelte op zich. Het vision gedeelte gaat om het herkennen van  omgevallen flesjes, het bouwen van een software aansturing en een grijper om de flesjes op te pakken.

 

Oplettende robots

De rollende flesjes vormden de grootste uitdaging. Na het vallen liggen de bierflesjes namelijk geen moment stil, waardoor het detecteren lastig is. Huidige robotsystemen gebruiken een camera die met één foto bepaalt welke beweging de robotarm gaat maken om het flesje op te rapen. Dit werkt alleen als de omgeving constant blijft, iets wat bij een rollend flesje op een rollende band niet het geval is. Daarom moest een systeem ontwikkeld worden, waarbij de robot en de camera continue met elkaar communiceren. Deze verbinding moet zo snel mogelijk tot stand komen, aangezien het rollende flesje in een seconde al van zijn plek verdwijnt. RoboHouse ontwikkelde daarom een speciale camerasoftware en het fieldlab zorgde voor een krachtige pc waar vooruitstrevende Artificial Intelligence op draait. Samen schreven ze software, die de snelheid van een rollend flesje detecteert, zodat de robot mee kan bewegen. Hierdoor kan de robot direct reageren. De robot reageert zelfs dertig procent sneller dan de hoogste snelheid van de lopende banden van Heineken. Hierdoor zou deze ook voor andere productielijnen kunnen worden ingezet.

Samenwerking RoboHouse en TNO

Via de TU Delft kwam Heineken in aanraking met het fieldlab RoboHouse. RoboHouse is gericht op robotica en werkt samen met de TNO. TNO en RoboHouse wilden graag een praktijkstudie uitvoeren op het gebied van flexible manufacturing. Dit sloot perfect aan op de vraag van Heineken. De samenwerking van RoboHouse en TNO stopt hier niet. De robot is slechts een pilotversie. De technologie zou nog breder inzetbaar zijn door het verbeteren van de flexibiliteit, met bijvoorbeeld een andere vision module. Daarom zoeken de twee organisaties nu naar andere toepassingen voor deze techniek. Om zo verschillende uitdagingen in diverse industrieën te kunnen oplossen.

Bij Comaen

Wil jij ook werken aan innovatieve productiemethodes die de down time reduceren? Voor een organisatie die verpakkingen produceert voor onder andere frisdranken en alcoholische dranken, zoeken wij een Maintenance Engineer. Samen met een multidisciplinair team ben jij verantwoordelijk voor alle elektronische componenten in de fabriek. Interesse? Neem contact op met Sjoerd.

👉 Sjoerd Fontein
☎️ +31 6 53 73 35 00
📩 sjoerd.fontein@comaen.nl

Bron: https://mechatronicamachinebouw.nl/artikel/hoe-heineken-razendsnelle-robots-inzet-aan-lopende-band/
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share