Start IoT binnen de industrie met sensortechnologie

Digitalisering is het belangrijkste kenmerk van de vierde Industriële Revolutie. Door het digitaliseren van bedrijfs-en productieprocessen kan men de efficiëntie verhogen en nieuwe bedrijfsplannen ontwikkelen. Hierbij is het verzamelen van belangrijke informatie door middel van het Industrial Internet of Things (IIoT), de eerste stap. In de productie-industrie wordt het belang van het verzamelen van informatie […]

Lees meer

Digitalisering is het belangrijkste kenmerk van de vierde Industriële Revolutie. Door het digitaliseren van bedrijfs-en productieprocessen kan men de efficiëntie verhogen en nieuwe bedrijfsplannen ontwikkelen. Hierbij is het verzamelen van belangrijke informatie door middel van het Industrial Internet of Things (IIoT), de eerste stap.

In de productie-industrie wordt het belang van het verzamelen van informatie met IIoT al langer erkend. Toch gaat het implementeren van IIoT-projecten nog vaak moeizaam. Bedrijven lopen tegen veiligheidsproblemen aan of twijfelen welke platforms het meest geschikt zijn voor de processen. Daarnaast is het voor kleinere bedrijven lastig om de juiste kennis te verzamelen om zelf IIoT-projecten te implementeren.

Het digitalisatieproces begint met data

De eerste stap in het digitalisatieproces is het verzamelen van data. Hiervoor moeten veel bedrijven aanpassingen doen in hun systeem. Er moet tussen machines sensortechnologie worden geplaatst, zodat deze met elkaar kunnen communiceren. Vaak zijn oudere machines echter zo verouderd dat deze niet de informatie kunnen leveren om met de nieuwere systemen te communiceren. Deze machines moeten uitgerust worden met sensoren om zo data te kunnen verzamelen voor Industrie 4.0., waarin data centraal staat.

Het upgraden van machines brengt verschillende voordelen met zich mee. Hoe uitgebreider de data die verzameld wordt, hoe makkelijker de oorzaken van storingen en kwaliteitsproblemen te vinden en te oplossen zijn. Hierdoor gaat de productiviteit omhoog. Daarnaast kan met de verzamelde data ook voorspeld worden wanneer er onderhoud nodig zal zijn. Tenslotte is de data ook te gebruiken om volledige productieprocessen te automatiseren. Zo kunnen bedrijven snel inspelen op de veranderingen in de markt.

Sensoren inzetten voor Industrie 4.0

(Meet) sensoren kunnen bedrijven de informatie geven die zij nodig hebben voor IIoT-projecten. De sensoren geven de systemen informatie over de staat van de installaties. Met deze informatie kan vervolgens beslist worden over onderhoud en controle van de systemen.

Er zijn enorm veel sensoren beschikbaar voor het meten van onder andere: positie, helling, energie, druk en temperatuur en niveau en flow. De meetmethode moet echter wel passen bij de omgeving waarin die wordt geplaatst. Zo moeten ze bestand zijn tegen bijvoorbeeld hitte, olie of vocht. Zo ligt het aan de gewenste toepassing, welke sensor het meest geschikt is. Voor de voedsel of farmaceutische industrie wordt de klasse IP69K aangeraden omdat deze geschikt is tegen hogedrukreiniging.

Tot slot zijn de interfaces met de systemen op de hogere niveaus-bepalend voor de keuze voor de juiste sensoren. De verbindingseigenschappen van sensoren in IIoT-upgrades van bestaande installaties moeten samengaan met het datavolume van de sensor aan de ene kant, en de bestaande systeeminfrastructuur aan de andere kant.

Comaen

Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging? Wij zoeken een Process Control Engineer in de regio Noord-Brabant. Je gaat werken aan voornamelijk DCS georiënteerde projecten voor een internationale organisatie binnen de chemische industrie. Interesse? Neem contact op met Jasper.

👉 Jasper Bakker
☎️ +31 6 15 322 585
📩 jasper.bakker@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste technische nieuws en de nieuwste vacatures? Schrijf je dan in voor onze updates.

Bron: https://www.maakindustrie.nl/nieuws/high-tech/de-juiste-sensortechnologie-voor-het-industriele-internet-of-things/
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share