AI zorgt voor betere regenvoorspelling

Wie overkomt het niet? Je gaat van huis en kijkt nog even snel naar Buienradar. Geen bui, dus je laat je paraplu thuis. Je bent maar net weg en het begint te plenzen. Het bedrijf DeepMind heeft daar iets op bedacht. Neerslagvoorspellingen Neerslagvoorspellingen voor de komende twee uur zijn lastig te voorspellen, maar wel belangrijk. […]

Lees meer

Wie overkomt het niet? Je gaat van huis en kijkt nog even snel naar Buienradar. Geen bui, dus je laat je paraplu thuis. Je bent maar net weg en het begint te plenzen. Het bedrijf DeepMind heeft daar iets op bedacht.

Neerslagvoorspellingen

Neerslagvoorspellingen voor de komende twee uur zijn lastig te voorspellen, maar wel belangrijk. Veiligheidsdiensten, luchtvaart en waterhuishouding maken hier allemaal gebruik van. Daar heeft het AI-Bedrijf DeepMind iets op bedacht.

Deep Generative Model

Het Britse bedrijf DeepMind is nu nu door middel van Deep Learning in staat om noodweervoorspellingen exacter te doen. DeepMind heeft een deep generative model gemaakt zonder natuurwetten. Het model is getraind op radarbeelden van anderhalf miljoen regenbuien in het Verenigd Koninkrijk. Het  model kan op basis van radarbeelden van 20 minuten geleden de toekomst voorspellen. Daarnaast voorspelt het ook hoe de neerslag in de komende 90 minuten zal ontwikkelen. Volgens ruim 50 Britse meteorologen die de Artificial Intelligence software getest hebben zijn de voorspelingen nauwkeuriger dan de huidige methoden.

Nowcasting

Bestaande modellen voor zogeheten Nowcasting combineren radarbeelden van actuele regenval met natuurkundige modellen over waterdruppels en wolken. Tijdens noodweer werken deze mechanismen juist anders. Daardoor zijn de voorspellingen lang niet altijd even accuraat.

Nauwkeurige voorspellingen

De komende tijd wil DeepMind focussen op de nauwkeurigheid van zowel de voorspellingen voor de lange termijn als die van intense regenbuien verder verbeteren. Daarnaast moet het model op verschillende typen weer getraind worden. Als dat ook nauwkeurig voorspeld kan worden kan deze techniek worden ingezet door meteorologische diensten.

Comaen

Vind je dit interessant en wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de techniek? Schrijf je dan in op onze maandelijkse update. Zo mis je nooit meer het laatste nieuws of interessante vacatures.

Bron: https://www.technischweekblad.nl/nieuws/betere-neerslagvoorspelling-dankzij-ai 
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share