Forgotten Password

Comaen engineering

Voor de komende maanden lijkt het erop dat de anderhalvemeterregel van kracht blijft. Alleen is anderhalve meter afstand houden niet altijd even makkelijk. Zo kan het in winkels maar ook op de werkvloer lastig zijn om de regel goed te waarborgen. Gelukkig heeft de elektrotechnische branche de afgelopen tijd niet stil gezeten en zijn er verschillende technologieën ontwikkeld die het naleven van de maatregel net een stukje makkelijker maakt. Wij verzamelden 8 innovatieve oplossingen.

1. Veilige afstand door Ultra-wideband technologie

De social distancing sensor, ontwikkeld door Sentech en Focus Technologies, is een plaatsbepalingssensor met Ultra-wideband technologie (UWB). Door deze technologie kan de sensor ervoor zorgen dat mensen voldoende afstand van elkaar bewaren. Dit werkt door middel van een tag die mensen dragen. Wanneer de tags binnen anderhalve meter afstand van elkaar komen gaat er een alarm af. Dit kan een geluid zijn, maar ook een lichtflits of een trilling. De tags kunnen uitgelezen worden zodat men kan zien op welke tijdstippen en locaties deze af ging. Zo kunnen aanpassingen gedaan worden op deze plekken om dit in de toekomst te voorkomen. De UWB-technologie werkt beter dan bijvoorbeeld bluetooth omdat het signaal ongevoelig is voor andere signalen, waardoor het niet wordt gestoord. Ook zijn de sensoren tot op 10cm nauwkeurig.

2. Slimme armbanden en keycords

Vergelijkbaar met bovenstaande oplossing, werken verschillende bedrijven op dit moment aan draagbare oplossingen die mensen waarschuwen als ze binnen anderhalve meter afstand van elkaar komen. Zo werkt technologie bedrijf Rombit aan een speciale armband, genaamd Covid Radius. De technologie uit de armband kan eventueel ook in een kledingstuk of helm geplaatst worden. De armband geeft geen locatiegegevens door van werknemers, zodat de privacy gewaarborgd wordt. Automerk Ford is ook bezig met het ontwikkelen van een armband, deze verandert van kleur wanneer men te dicht bij elkaar komt. Tenslotte ontwierp het Nederlandse bedrijf CovidAlarm een keycord die je waarschuwt als je te dicht op iemand staat, ook met behulp van de UWB-technologie.

3. Sensortechnologie voor controle bezettingsgraad

Sensoren kunnen ook worden ingezet om de bezettingsgraad van gebouwen te controleren. Sensoren houden bij hoeveel mensen er in het gebouw zijn en geven dit live weer. Het systeem van Idis Directcount kan ook waarschuwingen visueel weergeven, zodat snel duidelijk is wanneer er ergens te veel mensen binnen zijn.

4. Hals sensor en camerasysteem

Een Belgische onderneming, Flanders Make, gebruikt ook UWB-technologie. Zij ontwikkelden een sensor die om de hals gedragen wordt, een plek dicht bij de mond waardoor het een ideale locatie is om te meten of er genoeg afstand wordt bewaard tot anderen. Ook zijn ze bezig met een camerasysteem dat met behulp van 2D-camera’s de 3D-positie van personen vaststelt. Als mensen te dicht op elkaar staan gaat er een waarschuwing af. Flanders Make raadt aan om de camerabeelden niet te bewaren en ervoor te zorgen dat er geen mensen herkenbaar op beeld te zien zijn. Zo kan de privacy gewaarborgd worden.

5. Afstand houden in stijl

Ook aan stijlvolle alternatieve is gedacht. Immers zijn waarschuwingsbordjes of tape niet voor alle locaties geschikt. Zo heeft Aura Aware ook een afstandmeter ontwikkeld waarbij sensortechnologie aangesloten kan worden op een USB-kabel. Als de afstand tussen mensen in de ruimte goed is, schijnt er een groen licht. Wordt de anderhalve meter regel overschreden, is het licht rood.

6. Afstand in de college zaal

Universiteiten kunnen de sensortechnologie ook inzetten, om bijvoorbeeld bij te houden hoeveel mensen er in de collegezaal zitten. Ook is het belangrijk om te weten of de studenten die aanwezig zijn voldoende afstand houden. Een sensor zou bijvoorbeeld aan kunnen geven als er teveel mensen binnen zijn en studenten hierover op te hoogte brengen via een melding op hun telefoon.

7. Stoplicht bij ingang

Op veel plekken, zoals supermarkten, kan het handig zijn om bij de ingang aan te geven of de maximale bezetting bereikt is. Hierop ontwierp Werma, een fabrikant van signaleringstoestellen, een systeem wat draadloos kan helpen bij het naleven van de anderhalve meter regel. Door een simpel rood of groen licht, met eventuele toevoeging van tekst, kan aangegeven worden of mensen naar binnen mogen of nog even moeten wachten. Eventueel kan het systeem ook geleverd worden met een zoemer om de boodschap te versterken.

8. Ledverlichting in plaat van tape of borden

Ledspots van InventDesign zijn projectie spotten die witte cirkels licht schijnen op de vloer om tape of borden te vervangen. Zo kan er op een makkelijke en stijlvolle manier aangewezen worden hoeveel afstand mensen moeten bewaren. Daarnaast heeft InventDesign ook een speciaal stoplicht op de markt gebracht. Hiermee kan boven een ingang of bij een gangpad aangegeven worden of mensen door kunnen lopen of moeten wachten

Comaen

Via onze blogs houden wij je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de anderhalvemetersamenleving en bijbehorende maatregelen. Zo schreven we al eerder blogs over de impact van Corona op de technische sector en hoe robotica kan helpen bij het bestrijden van het virus. Mis jij nog een onderwerp in onze blogs? Of heb je iets gelezen waar je meer over wilt horen? Laat het ons weten! Stuur een email naar info@comaen.nl of stuur ons een berichtje op LinkedIn.

Bron: https://www.installatiejournaal.nl/elektrotechniek/artikel/2020/05/8-technische-oplossingen-voor-de-anderhalvemetersamenleving-10110929?_ga=2.14302263.1493365999.1591787831-1897106395.1573552686

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!