Zijn zij-instromers de oplossing voor het tekort aan techneuten?

Arbeidsmarkt, Engineering

Technische opleider ROVC publiceerde dit jaar weer de TechBarometer. Dit onderzoek is het trendrapport voor technisch Nederland en laat de huidige trends en ontwikkelingen zien. Opvallend waren dit jaar de uitkomsten omtrent de kwalificaties van sollicitanten. De meerderheid van de HR-beslissers (63%) gaf aan dat motivatie zwaarder moet gaan wegen tijdens sollicitaties. Echter gaf 31% […]

Lees meer
Arbeidsmarkt, Engineering

Technische opleider ROVC publiceerde dit jaar weer de TechBarometer. Dit onderzoek is het trendrapport voor technisch Nederland en laat de huidige trends en ontwikkelingen zien. Opvallend waren dit jaar de uitkomsten omtrent de kwalificaties van sollicitanten. De meerderheid van de HR-beslissers (63%) gaf aan dat motivatie zwaarder moet gaan wegen tijdens sollicitaties. Echter gaf 31% van ook aan zich te storen aan ongekwalificeerde sollicitanten.

Personeelstekort blijft komende 5 jaar grote zorg

Maar liefst driekwart van de HR-beslissers voorspelt dat zij de komende 5 jaar blijft kampen met een personeelstekort. Hierbij komen meerdere uitdagingen naar voren. Het aantrekken en behouden van medewerkers (35%) en het motiveren van bestaande medewerkers (13%) werden vaak genoemd. Ondanks deze personeelszorgen blijkt motivatie niet genoeg voor HR-beslissers om een sollicitant aan te nemen. Hiermee wordt een grote groep zij-instromers buiten beschouwing gelaten.

Wat is de oplossing voor het tekort aan Engineers?

Volgens het ROVC kunnen zij-instromers de oplossing zijn voor het personeelstekort binnen de techniek. Door gemotiveerde sollicitanten praktijkgerichte scholing aan te bieden, kunnen zij zich snel ontwikkelen tot zelfstandig werkende Engineers. Ook het enthousiast maken van nieuwe groepen van professionals voor de techniek kan een oplossing zijn voor personeelstekort.
Voor veel werkgevers is de tijd die ze moeten investeren in het opleiden van zij-instromers een (te) grote investering. Binnen kleine projectteams is er bijvoorbeeld niet genoeg tijd om zij-instromers in te werken. Toch kan het op de middellange termijn lonen om een ervaren Engineer in te zetten om een zij-instromer te begeleiden. Zij-instromers zijn vaak erg gemotiveerd waardoor ze veel kunnen bijdragen aan de doelstellingen van een bedrijf.

Een manier om zij-instromers te begeleiden is het aanbieden van traineeships. Wij werken samen met opdrachtgevers om zowel MBO- als HBO-traineeships aan te bieden. Zo werken wij samen met de snelst groeiende System Integrator van Nederland. Zo bieden wij een uniek PCS7 traineeship aan waarin je je binnen 2 jaar tot het niveau van zelfstandig werkend Software Engineer ontwikkelt.

Hoe kun je technisch personeel behouden?

Uit het onderzoek blijkt ook dat onderlinge concurrentie onder technische bedrijven een uitdaging is. Veel technici worden regelmatig benaderd door andere werkgevers of recruiters.
Meer weten over de drijfveren van Engineers? Download dan ons onderzoek naar werkgeluk onder Engineers.

Door het personeelstekort is het ook belangrijk om bestaand personeel te behouden. Hiervoor is het belangrijk om medewerkers kansen te bieden om zich verder te ontwikkelen. Door ontwikkelingen in de markt in de gaten te houden kun je als bedrijf anticiperen op de kennis die hiervoor nodig is.

 

Comaen

Wij helpen opdrachtgevers met het aantrekken en behouden van technisch personeel. Hierbij is het ons doel om de technische ontwikkelingen steeds een stap voor te zijn. Om zo de beste professionals te enthousiasmeren en te werven. Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met Sjoerd.

👉 Sjoerd Fontein
☎️ 06 53 73 35 00
📩  sjoerd.fontein@comaen.nl

Bronnen: https://www.engineersonline.nl/nieuws/id35684-technische-organisaties-zoeken-ondanks-arbeidskrapte-nog-steeds-schaap-met-5-poten.html
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share