Arbeidsmarkt

Van alle beroepsziektes in Europa en Noord-Amerika bestaat bijna de helft uit klachten aan de nek, schouders en armen. Dit soort blessures kosten ons in Europa zo’n 2.1 miljard euro per jaar. Vooral werknemers die herhalende bewegingen tijdens werk uitvoeren lopen een hoog risico op het oplopen van blessures. En dit zijn er veel: 74 procent van de werkenden in Europa voert een kwart van zijn werktijd herhalende arm of handbewegingen uit. Uit onderzoek van het Duitse Arbo Instituut blijkt dat klachten door deze bewegingen de meest voorkomende reden zijn dat werknemers tijdelijk beperkt inzetbaar zijn, ernstig letsel oplopen of zelfs arbeidsongeschikt raken.

In 2030 zou de helft van de werknemers te maken kunnen krijgen met klachten aan de rug, nek, schouders of armen. Om dit te voorkomen worden ‘wearables’ ontwikkeld, kleding met ingebouwde technologie om het werk te verlichten.

Ergonomie

Vaak zijn de klachten tintelingen, gevoelloosheid, irritatie of pijn. Deze worden verergert door koude omgevingen of het gebruik van trillend gereedschap. Dit zorgt ook weer voor risico’s omdat werknemers niet meer gecontroleerd met hun gereedschap kunnen werken. Door de vergrijzing op de werkvloer wordt het steeds belangrijker dat werknemers hun werk zo comfortabel en efficiënt mogelijk kunnen doen. Dit kan worden bereikt door het verbeteren van de werkplek, zoals het bureau of de lopende band. Maar mensen kunnen ook direct ondersteund worden, door bijvoorbeeld het dragen van een exoskelet, een kledingstuk met ondersteunende functies.

Ondersteunende handschoen

Bioservo Technologies heeft een actief soft exoskelet ontwikkelt voor de hand en vingers, genaamd Ironhand. Ironhand stimuleert de spieren in de onderarm en hand die je pezen aantrekken, zodat je je vingers kunt bewegen. Door de sensoren in de Ironhand herkent de handschoen grijpbewegingen en kleine motoren trekken vervolgens aan de kabels in de vingers van de handschoen om zo het grijpen te ondersteunen. De handschoen kan aangepast worden aan de voorkeuren en het soort werk dat de werknemer moet uitvoeren. Met de datafuncties kan de gebruiker en zijn hand volledig geïntegreerd worden in het techniek van de toekomstconcept van de industrie 4.0. De handschoen kan door middel van data herkennen bij welke werkzaamheden hogere risico’s op blessures aanwezig zijn en zo gebruikers waarschuwen zodat zij maatregelen kunnen nemen.

Ontwikkeling van de Ironhand

De Ironhand is gebaseerd op een ontwikkeling van Nasa en General Motors: de Robo-Glove. Deze handschoen werd ontwikkeld om astronauten te helpen om hun ruimtewandelingen efficiënter te maken. De Robo-Glove kan de greep van de gebruiker ondersteunen en zo de grijpkracht vijfmaal sterker maken. Zo wordt overbelasting voorkomen. In 2016 maakte General Motors bekend dat ze de licentie van de Robo-Glove aan Bioservo Technologies hadden gegeven. Deze had zelf al een handschoen ontwikkeld voor medische toepassingen, de SEM-Glove. Met de technologie van de Robo-Glove is deze handschoen versterkt, wat de Ironhand als resultaat heeft.

De Ironhand is verkrijgbaar in 4 verschillende maten en kan zowel links als rechts worden gedragen. In de bijgeleverde rugzak zit de motor en het batterijpakket. De batterijcapaciteit gaat gemiddeld een werkdag mee. Er kunnen verschillende profielen aangemaakt worden voor verschillende werkzaamheden die verschillende instellingen vereisen. Er kan tussen profielen worden gewisseld door een knop op de afstandsbediening op de borst. Door de verschillende profielen kan iemand makkelijk verschillende taken uitvoeren. De Ironhand kan ook gedragen worden in combinatie met persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals helmen en zichtbaarheidskleding.

Comaen

Bij Comaen blijven wij graag op de hoogte van de laatste technische ontwikkelingen om zo onze professionals en opdrachtgevers zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Blijf jij ook graag op de hoogte van het laatste technische nieuws? Schrijf je dan in voor onze updates en ontvang om de drie weken de interessantste ontwikkelingen uit de markt en de nieuwste vacatures in je mailbox.

Bron: https://www.engineersonline.nl/artikelen/id1805-micromotoren-vanuit-de-ruimte-naar-de-werkvloer.html?utm_medium=email
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share