Forgotten Password

Comaen consultants

Welke kleding moet je aan tijdens een (video) sollicitatiegesprek? De eerste indruk die je maakt is belangrijk voor de rest van het gesprek. Daarom is het van belang dat je goed gekleed bent. Dit zorgt er vervolgens ook voor dat jij je zelfverzekerd voelt. Daarmee vergroot je de kans op die mooie baan.

Zwart, grijs en donkerblauw worden traditioneel veel gekozen, maar..

Drie traditionele kleuren als het gaat om kleding die vaak worden gekozen voor een sollicitatiegesprek zijn: zwart, grijs en donkerblauw. Hier kun je niet de mist mee in gaan. Als dit kleuren zijn die je normaal gesproken nooit draagt, is het misschien niet verstandig om voor een van deze kleurencombinaties te kiezen. Het belangrijkste bij je kledingkeuze is dat je jezelf bent en je zo natuurlijk mogelijk overkomt.  Maar hoe kun je nu jezelf professioneel kleden en nog steeds jezelf blijven?

Lees hieronder 5 tips over kledingadvies voor jouw sollicitatiegesprek.

1. Houd het persoonlijk

Wat heb jij te bieden en hoe wil jij overkomen bij de andere partij? Je kledingkeuze tijdens het sollicitatiegesprek moet ‘jou’ uitstralen. Een kleur toevoegen aan je outfit is een goede manier om je persoonlijkheid over te laten komen. Maar draag geen beanie of muts en wees voorzichtig met opzichtige sieraden en piercings.

2. Kijk naar het bedrijf

Neem het type bedrijf waar je gaat solliciteren als uitgangspunt. Welke kleding dragen medewerkers? Als je een kennis hebt die voor het bedrijf werkt is het uiteraard goed om die even te polsen. Mocht je niemand kennen die bij de organisatie werkt, vraag dan de Consultant van Comaen naar de kledingstijl in het bedrijf. Of check het Instagram of LinkedIn account van het bedrijf. Zo kun je ook zien  wat er op de werkvloer gedragen wordt.

3. Leg je outfit klaar en pas deze alvast

Wacht niet tot de dag van het interview om je kleding een keer aan te trekken. Probeer je outfit een paar dagen vooraf uit. Staat het goed, is de pasvorm comfortabel, geeft het zelfvertrouwen, kan ik er makkelijk in zitten? Vraag vooral ook de eerlijke mening van mensen in je omgeving. Om te kijken of dit de perfecte outfit voor je sollicitatiegesprek is. Hang het dan schoon en gestreken klaar.

4. Let op de kleur

Als je een sollicitatiegesprek hebt via de computer, bedenk dan hoe je kleding op beeld zal overkomen. Let er bijvoorbeeld op dat je geen grijze kleding draagt bij een grijze achtergrond. Op een beeldscherm kan dit extra onduidelijk worden. Ook drukke prints en fijne streepjes kunnen wat vervormd overkomen, dus misschien een goed idee om die te vermijden. Zorg ervoor dat je een outfit kiest waar je je goed en zeker in voelt.

5. Een verzorgd uiterlijk

Make-up kan je uiterlijk een boost geven, maar overdrijf het niet. De meeste mensen worden niet aangetrokken door te veel make-up. Houd het basic en subtiel. Iets vergelijkbaars geldt voor parfum; een lekker luchtje is prima, maar een overdreven hoeveelheid kan afschrikken.

Jezelf scheren of naar de kapper gaan de dag van tevoren kun je beter niet doen. Dit in verband met schaaf- of snijwondjes.

Checklist

□ Check je kleding op vlekken, haren en gaatjes
□ Strijk kleding met vouwen en kreukels
□ Zit je gulp dicht?
□ Is je make-up niet uitgelopen?
□ Zit er niks tussen je tanden?
□ Is je decolleté niet te diep?
□ Schijnt je kleding niet door?
□ Zit je riem goed in het midden?
□ Heb je een reservepanty bij je?
□ Zijn je nagels netjes verzorgd?
□ Ruik je lekker?

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!