Civiele Techniek

Nederland staat vol met oude portiekflats. Veel van deze flats komen uit de jaren ’50 en ’60. De flats zijn voldoen niet aan de huidige energie-eisen, waardoor veel flats binnenkort gesloopt moeten worden. TU-Delft studenten hebben een manier gevonden om deze portiekflats te verduurzamen, zodat ze weer gebruikt kunnen worden. Zo hoeven er geen nieuwe woningen gebouwd te worden om de stijgende woningnood op te lossen.

Nieuwe verdieping

Het idee van de studenten is om op een bestaande portiekflat één of twee extra bouwlagen te plaatsen. Uiteraard alleen als de constructie van de portiekflat dit toelaat. Zo kunnen er meer komen in steden, waar veel mensen op zoek zijn naar een betaalbare woning. De extra lagen zorgen voor meer woningen, maar het gaat niet ten koste van het groen in de stad.

De nieuwe verdieping bestaat niet alleen uit woonruimte. In de extra laag zitten ook technische systemen ingebouwd. Zo zijn er zonnepanelen, accu’s om extra energie op te slaan en een regenwaterfiltersysteem ingebouwd. Dit regenwater gaat midden in de wijk door een helofytenfilter. Het schone water wordt dan in de flats weer gebruikt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de wc.

Prototype in The Green Village

Het eerste prototype van de extra woonlaag staat op de campus van de TU Delft. Op de zogenaamde Green Village, een fieldlab voor duurzame innovatie, testen de studenten de technische systemen. Ook proberen de studenten de nieuwe materialen uit, die ze willen gebruiken voor de isolatie. Dit zijn duurzame materialen zoals gerecycled katoen, hergebruikte PET-flessen en oud papier. Naast duurzaamheid is er ook aan sociale aspecten gedacht. Zo hebben de studenten in de onderste bouwlaag ruimte leeg gelaten voor winkels. Ook houden ze rekening met ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er wordt tevens een lift geplaatst, iets dat in oude portiekflats vaak ontbreekt.

Het prototype is uit elkaar te halen en kan ergens anders weer in elkaar gezet worden. Dit is handig, want de studenten gaan het ontwerp meenemen naar een internationale wedstrijd. Tussen 3 en 26 juni vindt de Solar Decathlon Europe plaats in de Duitse stad Wuppertal. Dit is een internationale wedstrijd voor innovatieve bouwconcepten. Hier bouwen de studenten het prototype weer op. Dit gaat makkelijk omdat het concept op bijna alle Europese flats kan worden opgebouwd.

Na de wedstrijd is het de volgende stap om de woningcorporaties enthousiast te maken voor dit concept. Hierbij kunnen ze kiezen uit verschillende opties van het concept, met verschillende prijs opties.

Comaen

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een duurzaam Nederland? Voor een opdrachtgever die zich bezighoudt met uitdagende infrastructurele projecten in Nederland, zoeken wij een Maintenance Engineer. In deze rol ga jij je focussen op de cyclus van onderhoudsoptimalisatie van technische installaties. Meer weten? Bekijk hier de vacature of neem direct contact op met Steve.

👉 Steve Promes
☎️ +31 6 15 52 24 30
📩 steve.promes@comaen.nl.

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/studenten-maken-portiekflats-duurzaam
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share