Forgotten Password

Een compleet zelfrijdende auto lijkt niet meer ver weg. Zo kunnen vele van de huidige generatie auto’s met hun gevoelige sensoren en bijbehorende slimme software al zelfstandig rijden, accelereren en remmen. Toch is er nog iets waarin menselijke bestuurders robots overtreffen, namelijk sociaal bewustzijn. Alhoewel de technologieën voortdurend verbeterd worden ziet de auto andere verkeersdeelnemers nog steeds als simpele obstakels in plaats van mensen met hun eigen persoonlijkheid en bijbehorende rijstijl. Een team van MIT en TU Delft heeft nu een systeem ontwikkeld dat dit probleem oplost.

Gebruik van sociale psychologie

De onderzoekers gebruikten sociale psychologie om de verschillende rijstijlen in te delen op basis van de hoeveelheid egoïsme of altruïsme van de individuele bestuurders. Hierdoor kunnen voertuigen nadenken over de intenties van andere weggebruikers en welke gevolgen deze hebben. De wetenschappers maken gebruik van Social Value Orientation (SVO), de mate waarin iemand egoïstisch of coöperatief is. Het systeem schat voor elke bestuurder de SVO waarde en gebruikt deze om in real time de routes voor het voertuig te plannen. Deze SVO waarde zal ook helpen met het verbeteren van de interacties tussen robots en mensen of andere robots.

Huidige frustraties bij zelfrijdende auto’s

Het algoritme is getest bij het invoegen en het onbeveiligd links afslaan en kon hier het gedrag van de andere voertuigen 25 procent beter inschatten. Zo kon de auto inschatten dat hij moest wachten met links afslaan wanneer de naderende tegenligger een ‘egoïstische bestuurder’ was. Het systeem is nog niet klaar om in het echte verkeer gebruikt te worden maar toch zijn er al interessante gebruiksmogelijkheden. Zo kan het systeem zelfrijdende auto’s helpen met het aanleren van meer menselijk gedrag, waardoor ze minder frustratie opwekken bij andere bestuurders.

Zelfrijdende auto’s zijn namelijk nu nog erg voorzichtig op kruispunten en splitsingen, iets wat ergernis opwekt bij andere bestuurders. Hierdoor worden zelfrijdende auto’s waarschijnlijk ook vaker van achteren aangereden. Dit systeem kan deze ongelukken hopelijk verminderen en zelfrijdende auto’s nog veiliger maken.

In de toekomst

De volgende stap van de onderzoekers is nu het model toepassen op voetgangers, fietsers en andere verkeersdeelnemers. Ook gaan ze onderzoek doen naar andere robotsystemen die met mensen werken, zoals huishoudrobots. Door de integratie van persoonlijkheden in de beslis modules van robots zal de samenwerking met mensen steeds naadlozer en veiliger verlopen.

Bij Comaen

Word jij ook enthousiast van het ontwikkelen van nieuwe software? Bij Comaen werken we met verschillende innovatieve opdrachtgevers binnen onder andere het vakgebied Industrial Automation. Benieuwd of er een nieuwe uitdaging voor jou tussenzit? Bekijk dan hier onze vacatures of neem dan vrijblijvend contact op via

 +023 844 32 19
📩 info@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!

Bron: http://www.etotaal.nl/algemeen-nieuws/algemeen-nieuws/12595/nieuw-systeem-voorspelt-persoonlijkheid-van-autobestuurders–video-.html
https://www.youtube.com/watch?v=WNJ_cphLIE8