Engineering

Jan van der Tempel, een Nederlandse Engineer, staat met zijn uitvinding in de finale van de European Inventor Awards van 2021. Hij ontwikkelde een loopplank waarmee mensen en goederen op volle zee tussen schepen of offshore constructies kunnen worden verplaatst. Uniek aan deze stabiele plank is dat deze veiliger is dan bestaande oplossingen. Daarom heeft het Europees Octrooibureau (EOB) de uitvinding genomineerd voor de categorie Industrie. Op 17 juni om 19:00 maakt de EOB de winnaar van de innovatieprijs bekend.

Inmiddels is de uitvinding al een groot commercieel succes. Meer dan 65 van dit soort systemen zijn al ingezet om wereldwijd offshore werknemers en ladingen over te zetten. Van der Tempel heeft hiermee niet alleen de efficiëntie van offshore- en maritieme projecten verhoogd, maar ook gezorgd voor meer veiligheid van werknemers in deze sector. Het EOB steunt graag uitvinders die net zoals van der Tempel zorgen voor maatschappelijke en technische vooruitgang. Met de hulp van het EOB kon de uitvinder zijn uitvinding beschermen met de juiste rechtsbescherming. Zo kon zijn bedrijf koploper worden in de offshore transfersector.

Stabiele loopplanksysteem

Een stabiele doorgang creëren van een offshore constructie, bijvoorbeeld een olieplatform, naar een schip brengt veel uitdagingen met zich mee. Omdat het schip in beweging is door golven is de transfer onstabiel. Slechte weersomstandigheden kunnen dit proces nog meer vermoeilijken. Dit leidt ertoe dat transfers vaak geannuleerd worden, wat zorgt voor extra kosten en vertragingen.

Van der Tempel is een Engineer Offshore Wind en hij bedacht zijn loopplanksysteem tijdens een conferentie in Berlijn. Hij noemde de uitvinding naar het figuur dat in Berlijn getoond word op voetgangersoversteeklichten: Ampelmann (Duits voor stoplichtmannetje). De inspiratie voor zijn uitvinding haalde hij uit vluchtsimulators. Deze bootsen bewegingen na op basis van beeld, terwijl de uitvinding van Van der Tempel juist het tegenovergestelde doet. Op basis van computer gegenereerde beelden zorgt de technologie voor meer stabilisatie.

De loopbrug

Het huidige systeem lijkt op de slurf die een vliegtuig verbindt met de aankomstgate. Door de technologie van Van der Tempel worden bewegingen van het schip gedetecteerd door middel van een sensor die op het schip is geplaatst. Een krachtig computersysteem stuurt vervolgens data door naar de platformconstructie met zes hydraulische cilinders. Deze passen hun lengtes aan om zo te compenseren voor de bewegingen van het schip. Zo blijft de loopbrug stabiel, zelfs bij onstuimig weer.

De brug kan windsnelheden tot 60 km per uur en golven tot 4 meter aan. Bij een storing in het systeem blijft de brug nog 1 minuut lang stabiel, zodat eventueel aanwezig personeel veilig van de brug kan komen. Doordat de loopbrug zorgt voor minder vertragingen, kan deze de kosten van offshore en maritieme bedrijven aanzienlijk verlagen.

Comaen

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de Maritieme sector? Voor een internationale opdrachtgever zoeken wij een Projectleider Maritiem. Binnen deze rol ben jij verantwoordelijk voor de aanname van projecten bij Maritieme opdrachtgevers. Deze uitdagende projecten zijn turnkey oplossingen op elektrotechnisch gebied. Meer weten? Neem contact met ons op.

Bron: https://www.engineersonline.nl/nieuws/id34189-nederlandse-uitvinder-stabiele-loopplank-in-finale-european-inventor-award-video.html?utm_medium=email
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share