Forgotten Password

Internet of Things

The Internet of Things (IoT) is niet iets nieuws, elke dag worden er nieuwe dingen met elkaar verbonden. Wanneer we kijken naar de productiewereld is er ook daar een sterke groei van apparaten met een IP-adres. Voor het digitaliseren van de productiewereld wordt vaak de term Smart Industry en Smart Factory gebruikt.

Smart Industry

Smart Industry maakt het mogelijk om productieprocessen efficiënter en duurzamer in te richten. Door het toepassen van Sensoring, Machine Vision en Deep learning worden er constant gegevens verzameld en kwaliteitscontroles uitgevoerd, door middel van deze enorme hoeveelheid aan data wordt het bedrijfsproces nauwkeurig in beeld gebracht. Met IoT zijn machines inmiddels zelfs in staat om aan te geven waar en wanneer onderhoud gewenst is, wat het verbruik is en hoeveel voorraad er beschikbaar is. Er kunnen analyses worden uitgevoerd en patronen herkend waarmee vervolgens de processen kunnen worden geoptimaliseerd.

Hierdoor kunnen organisaties met IoT-apparaten efficiënter werken maar ook zorg dragen voor een grote reductie aan verspilling van bederfelijke goederen, het reduceren van productiefouten en het verminderen van energieverbruik. Daarnaast draagt het bij aan grondstoffen- en kostenefficiëntie in combinatie met de mogelijkheid om heel flexibel te kunnen produceren. Het gehele productieproces kan door middel van de IoT-apparaten in real time gevolgd en opgevolgd worden.

Smart Factory

Een Smart Factory biedt ontelbaar veel voordelen. Naast live tracking wordt het productieproces enorm dynamisch waardoor de producent steeds op tijd kan leveren maar ook bij een last-minute wijziging van de klant nog direct een aanpassing kan uitvoeren. De Smart Factory zal door de steeds verdergaande digitalisering heel anders zijn dan de fabriek van nu. De Smart Factory is in hoge mate efficiënt en geautomatiseerd, produceert unieke producten op klantvraag, heeft geen voorraad en staat fysiek dicht bij de eindklant om snelle levering mogelijk te maken.

Toch is momenteel maar een klein percentage van de fabrieken in Nederland daadwerkelijk gedigitaliseerd. Geluiden die wij vaak horen in de markt is dat machines een lange levensduur hebben en producenten op dit moment vaak kiezen voor een aanpak waarbij enkele verouderde machines worden “opgefrist” naar de nieuwste technieken. De frame van de machine is dan vaak nog helemaal in orde, maar dan wordt er gewerkt aan de hardware en software om de machine aansturing volledig te vernieuwen. En indien nodig weer aan te laten sluiten op de nieuwere machines en productielijnen. Zo wordt in stappen gewerkt aan het optimaliseren en digitaliseren van een volledige productieplant.

Ondanks het feit dat er nog veel stappen gezet moeten worden en het tijd en investeringen nodig heeft om tot een Smart Factory te komen en de digitalisering zich nu vooral nog richt op losse onderdelen, is een digitale fabriek wel degelijk realistisch. Eén van onze opdrachtgever Siemens is hier ook van overtuigd en maakte al eerder een video over hoe een toekomstige Smart Factory er uit komt te zien, deze is bovenin de pagina te bekijken of via: https://www.youtube.com/watch?v=HPRURtORnis

Wil jij ook onderdeel uitmaken van het ontwikkelen van Smart Factory’s en bijdragen aan het digitaliseren van de productiewereld? Neem dan contact met mij op via 06 11 13 15 40 of stephanie.bos@comaen.nl. Comaen biedt verschillende mogelijkheden om te werken in een omgeving waarbij er geïnvesteerd wordt in innovatie, digitalisering en Smart Factory.

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!