Forgotten Password

Nederlandse industrie 2020

Uit de laatste cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat ondernemers minder negatief zijn over hun orderportefeuille en verwachte productie. Dit is de zesde maand op rij dat deze stijging te zien is. In oktober was het producentenvertrouwen nog -5,6 , in november is dit gestegen naar -3,8. Ook de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie liet een optimistische stemming zien. De exportorders zijn weer gestegen en vooral de vraag naar kapitaalgoederen nam in november flink toe.

We schreven in september al over de stijging in inkooporders, deze stijgende lijn blijft zich voortzetten. Dit lijkt deels te komen door de positieve berichten omtrent vaccins. Hierdoor lijken ondernemers weer bereid om investeringen te doen, wat leidt tot een groeiende vraag naar machines.

Verschillen in bedrijfstakken

Als we kijken naar het producentenvertrouwen in verschillende bedrijfstakken binnen de Industrie zijn er wel verschillen te zien. Zo zijn Olie & Gas, Transportmiddelen en Bouwmiddelen de meest positief ingestelde sectoren. De Voedingsmiddelenindustrie, Metaalindustrie en Machinebouw blijven hierin nog achter, al stijgt het producentenvertrouwen in de Machinebouw en Metaalindustrie wel.

Tabel producentvertrouwen industrie

Ook de werkgelegenheid in de Industrie nam voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis toe. Vooral bij de producenten van kapitaalgoederen groeide de vraag naar personeel. Veel bedrijven nemen ook personeel aan om zich voor te bereiden op verder herstel. Bij Comaen merken wij ook dat de vraag naar flexibele arbeid is toegenomen.

Europa

Naast Nederland neemt ook het producentenvertrouwen in Duitsland toe. Daar steeg namelijk de Duitse versie van de producentenvertrouwen index (lof-index) voor de zevende maal op rij. Daarnaast groeit de industrie in Duitsland ook hard door, mogelijk door de positieve testresultaten van verschillende vaccins. Deze vaccines zijn nodig voor het doorzetten van het economisch herstel in 2021.

Brexit

Brexit zorgt ook voor meer activiteit. Doordat de transitieperiode eind 2020 afloopt kopen sommige bedrijven nu meer voorraad in. Het is namelijk nog onduidelijk hoe de handelsrelatie tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa er volgend jaar uitziet. Een stijgende vraag is nu al te zien aan de verhoging van de prijzen van verschillende grondstoffen en industriële goederen, waardoor de druk op de toeleveringsketens ook zal blijven toenemen.

Comaen

De groei binnen de industrie is goed nieuws voor werkzoekende technische professionals. Door de stijgende vraag neemt de werving en selectie van personeel vanuit opdrachtgevers toe. Sinds september zien wij bij Comaen dan ook een toename in vacatures. Zit jij niet meer op de goede plek of zoek je een nieuwe uitdaging? Wij helpen je graag. Bekijk hier al onze vacatures of stuur een open sollicitatie in zodat wij direct voor jou opzoek kunnen.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste technische nieuws en de nieuwste vacatures? Schrijf je dan in voor onze updates.

Bron: https://industrievandaag.nl/nederlandse-industrie-optimistisch-dankzij-vaccins-en-nieuwe-orders/
https://www.processcontrol.nl/producentenvertrouwen-stijgt-nieuwe-cpb-raming-positiever/