Forgotten Password

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om werknemers weer op locatie aan het werk te laten. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden over hoe het virus zich in afgesloten ruimtes door de lucht kan verspreiden. Goed ventileren blijkt heel belangrijk om kantoorruimtes corona proof te houden. Maar hoe doe je dit precies? Wij beantwoorden 5 veelgestelde vragen over ventileren.

1. Kan het virus grote afstanden door de lucht afleggen?

Het is nog niet helemaal zeker, maar men gaat er wel vanuit. Mensen kunnen elkaar sowieso besmetten door te hoesten of te niezen, dit gaat via relatief grote druppels met het virus die dan op anderen mensen terecht komen. Kleinere druppels met het virus, aerosolen genaamd, kunnen zwevend grotere afstanden afleggen en minutenlang in de ruimte blijven zweven. Deze aerosolen zouden kunnen verklaren hoe één ziek persoon tientallen anderen mensen kan besmetten.

2. Kan een luchtbehandelingskanaal het virus door een gebouw verspreiden?

Hier is geen bewijs voor maar het is ook niet uitsluitbaar. Systemen die lucht laten stromen van één ruimte naar een anderen zouden aerosolen kunnen vervoeren. Daarom is het centraal laten circuleren van lucht af te raden.

3. Moet je überhaupt wel binnen gaan zitten?

Je kan binnen zitten met meerdere mensen maar dan moet de ruimte wel goed geventileerd worden. Dus bijvoorbeeld niet met een ventilator die steeds dezelfde lucht rond blaast. Belangrijk is dat aanwezige lucht wordt afgevoerd en verse lucht van buiten wordt toegevoerd.

4. Kan ventilatie ook gevaarlijk zijn?

Als lucht centraal circuleert in afgesloten ruimtes kunnen virusdeeltjes verspreid worden. Daarom is het belangrijk dat ruimtes goed worden doorgelucht. Is hiervoor geen mechanisch systeem beschikbaar? Zet dan ramen en deuren tegen elkaar open.

5. Is het beter om het ventilatiesysteem op kantoor uit te zetten?

Nee, mits de lucht niet wordt gecirculeerd. Als het systeem steeds verse lucht toevoert is het juist beter om deze aan te zetten.

Bij Comaen

Comaen is VCU gecertificeerd. Dit betekent dat onze consultants kunnen meedenken over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Tevens hebben we ook een Stichting Normering Arbeid (SNA) keurmerk, dit is het resultaat van een positieve NEN4400-I inspectie. Dit kenmerk is belangrijk voor inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk om risico’s voor hun onderneming te beperken. Comaen gaat langdurige relaties aan met opdrachtgevers en vervult daarin de rol van adviseur en business partner. Benieuwd naar wat Comaen kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

023 844 32 19 
📩 info@comaen.nl

Vond je deze blog interessant? Meld je aan en mis niets meer!

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/corona-en-ventileren-hoe-zit-het-eigenlijk